Zelenski u Vašingtonu predložio stvaranje evropskog odbrambenog čvorišta u Ukrajini

"Sreo sam se sa čelnicima američkih odbrambenih kompanija i izrazio zahvalnost svakom američkom radniku koji proizvodi oružje koje nam pomaže da zaštitimo svoj narod i našu zemlju", rekao je Zelenski

7432 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji boravi u Vašingtonu gdje će se sastati s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefom Bajdenom i založiti da Kongres SAD odobri nastavak američke vojne pomoći Kijevu, pozvao je na stvaranje evropskog vojnog čvorišta u Ukrajini.

Zelenski bi trebalo da se obrati senatorima SAD u devet časova po istočnoameričkom vremenu (15 časova po centralnoevropskom vremenu) i sastane s predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsononom, čije su republikanske kolege blokirale predlog zakona koji uključuje desetine milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

S Bajdenom bi trebalo da se sastane kasnije popodne, kada će dvojica lidera razgovarati o, kako je Bijela kuća navela, "hitnim potrebama" sa kojima se Kijev suočava u borbi protiv ruske invazije.

Zelenski je rano u utorak na mreži X naveo da je na sastanku s liderima američkih odbrambenih kompanija iznio predlog za uspostavljanje evropskog odbrambenog čvorišta u njegovoj zemlji koji bi ubrzao i povećao proizvodnju vojne opreme i municije.

"Sreo sam se sa čelnicima američkih odbrambenih kompanija i izrazio zahvalnost svakom američkom radniku koji proizvodi oružje koje nam pomaže da zaštitimo svoj narod i našu zemlju", rekao je Zelenski.

"Predložio sam i osnivanje evropskog odbrambenog čvorišta u Ukrajini. Spremni smo da donesemo sve suštinske odluke, smanjimo birokratiju i raspodijelimo narudžbine. Spremni smo da proizvodimo više municije i vojnih vozila, ali nam je potrebna podrška. Važno je da se razvijamo zajedničku proizvodnju artiljerijske municije, vazdušnih sistema odbrane i artiljerijskih i raketnih sistema", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik boravi u SAD nakon što je 5. decembra otkazao video obraćanje američkim senatorima dok se debata zahuktala o Bajdenovom zahtjevu od skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ratova u Ukrajini i Izraelu.

Bajdenova administracija je u oktobru tražila od Kongresa da usvoji paket pomoći, koji bi obuhvatio ne samo pomoć Ukrajini i Izraelu, već i i sredstva za bezbjednost granica, ali je Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci odbio zahtjev, navodeći da u predlogu zakona nedostaje imigraciona reforma.

Zelenski je 11. decembra rekao vojnim liderima i studentima Univerziteta nacionalne odbrane u Vašingtonu da njegova zemlja računa na podršku SAD i da "neće odustati".

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin mora da izgubi. Znamo šta da radimo. Možete da računate na Ukrajinu, a mi se isto toliko nadamo da ćemo moći da računamo na vas", rekao je Zelenski.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin obećao je "nepokolebljivu" podršku Kijevu i upozorio da se Putin i dalje nada da će pobijediti u ratu protiv Ukrajine, uprkos teškim gubicima Kremlja u sukobu koji je počeo invazijom u februaru 2022.

"Uprkos svojim zločinima i uprkos svojoj izolaciji, Putin i dalje vjeruje da može da nadživi Ukrajinu i da može da nadživi Ameriku. Ali griješi", rekao je Ostin.

Bajdenova administracija nastoji da ubijedi mnoge opozicione republikance u potrebu da nastave da pomažu Kijevu.

Zelenski je rekao da "ako postoji neko inspirisan neriješenim pitanjima na Kapitol hilu, to je samo Putin i njegov tajna klika".

"Ukrajinci nisu odustali i neće odustati", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski se u ponedjeljak u Vašingtonu takođe sastao sa šeficom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom, nakon što je izvršni odbor te organizacije oslobodio dodatnih 900 miliona dolara iz paketa kredita Ukrajini od 15,6 milijardi dolara.

"Govorili smo o izuzetnoj otpornosti naroda Ukrajine uprkos ogromnom danku rata", rekla je Georgijeva.

Šefica MMF-je rekla da ukrajinska ekonomija ima "snažne rezultate" i da joj je projektovani rast ove godine najmanje 4,5 odsto, dok inflacija nastavlja da pada, s godišnjom stopom od 5,1 odsto u novembru.

Bonus video: