Poljska: Poslanik nacionalista oskrnavio obilježavanje jevrejskog praznika, ugasio svijeće, napao ženu

U hodniku punom raspršenog bijelog praha iz aparata za gašenje požara intervenisala je parlamentarna straža, a poslije izgreda, kao da se ništa nije desilo, Braun je došao da govornice Sejma dok je tokom sjednice predsjedavao njegov partijski šef Kšištof Bosak i tražio da se započne teološka rasprava

9691 pregleda 24 reakcija 11 komentar(a)
Braun, Foto: Reuters
Braun, Foto: Reuters

Poslanik radikalnih poljskih nacionalista Gžegož Braun iz stranke Konfederacija oskrnavio je danas tradicionalno obilježavanje jevrejskog praznika Hanuka u Sejmu parlamenta kada je aparatom za gašenje požara ugasio svijeće na prazničnom svjećnjaku i napao i jednu ženu koja je pokušala da ga spriječi.

Na poziv predsjednika parlamenta danas poslije podne predstavnici jevrejske zajednice zajedno sa djecom došli su u Sejm da proslave Hanuku, a pored svečano ukrašene Božićne jelke u hodniku ispred sala stoji i devetokraki svjećnjak hanukija u čast jevrejskog praznika.

U hodniku punom raspršenog bijelog praha iz aparata za gašenje požara intervenisala je parlamentarna straža, a poslije izgreda, kao da se ništa nije desilo, Braun je došao da govornice Sejma dok je tokom sjednice predsjedavao njegov partijski šef Kšištof Bosak i tražio da se započne teološka rasprava.

"Niste svjesni sadržaja tog čina, poruke koja se nevino naziva praznik Hanuka", počeo je Braun, ali je intervenisao predsjednik donjeg doma parlamenta Šimon Holovnja i izbacio izgrednika sa sjednice.

Sjednica je prekinuta a rukovodstvo Sejma kaznilo je hitno izgrednika maksimalnom kaznom u visini polovine poslaničke plate tokom tri mjeseca i polovine iznosa dnevnica za troškova na pola godine.

"To je šamar Sejmu da se nešto takvo desilo. To više ne smije da se desi. To je sramota. 17 godina se u Sejmu pale svijeće na hanukiji u čast tog jevrejskog praznika važnog za vjernike judaizma", kazao je Holovnja novinarima i najavio krivičnu prijavu tužilaštvu protiv poslanika Konfederacije.

Izgred su složno osudili i predstavnici nove vladajuće većine u Sejmu na čelu sa budućim premijerom Donaldom Tuskom, koji je kazao da je takvo nešto sramno i neprihvatljivo i da ne sme da se ponovi, ali i predstavnici opozicione donedavno vladajuće stranke Pravo i Pravda.

"Stidim se i izvinjavam se cijeloj zajednici Jevreja u Poljskoj u vezi sa izgredom u Sejmu kada je poslanik ugasio svijeće povodom Hanuke i izjavio da se on toga ne stidi", poručio je predvodnik episkopata Poljske katoličke crkve za dijalog sa jaudaizmom, kardinal Gžegož Riš.

Bonus video: