Zurabišvili: Pobjeda Rusije ako se Gruziji ne da zeleno svjetlo za članstvo u EU

U intervjuu za RSE u Pragu u utorak, Zurabišvili je rekla da će biti "veoma loše" ako Gruzija ne dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU

4253 pregleda 11 komentar(a)
Zurabišvili, Foto: Reuters
Zurabišvili, Foto: Reuters

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili ocijenila je da će ako Evropska unija (EU) na samitu ove nedjelje ne da zeleno svjetlo da se njenoj zemlji da status kandidata za članstvo, to biti pobjeda Rusije, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se u Briselu 14. i 15. decembra kako bi razgovarali o mogućem dogovoru o proširenju. Ključna odluka biće da li će Moldaviji i Ukrajini – a možda i Bosni i Hercegovini (BiH) – biti dato zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU.

Takođe će razgovarati da li Gruzija treba da postane zvaničan kandidat za članstvo u EU pošto je Evropska komisija prošlog mjeseca preporučila da joj se dodijeli takav status ako i kada ispuni preostale uslove koje je postavila Unija.

U intervjuu za RSE u Pragu u utorak, Zurabišvili je rekla da će biti "veoma loše" ako Gruzija ne dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Jer bi to značilo veoma duboku frustraciju u javnom mnjenju, još dublju poslije preporuka komisije.... Frustracija bi bila ogromna", rekla je ona.

Zurabišvili je rekla da bi takva odluka Moskvi – koja na Gruziju gleda kao na dio svoje sfere uticaja – donijelo "veliku satisfakciju".

Baš kao što sam rekla, dodala je ona, takva odluka bi značila za Moskvu, koja već dugo smatra da je Gruzija, bivša sovjetska republika, dio svoje sfere uticaja.

"Jer, naravno, a svi to znamo, frustracija je ono što najbolje mogu da iskoriste ljudi koji manipulišu propagandom, lažnim vijestima i svim tim, i počeće da okrivljuju Evropsku uniju što je još jednom zaboravila Gruziju, iznevjerila Gruziju. I sve ove teme će, naravno, dolaziti iz Rusije", rekla je gruzijska predsjednica.

Odluka EU dolazi u trenutku duboke polarizacije u gruzijskoj politici.

Poslije "Revolucije ruža" 2003. godine, Gruzija je postala bliski saveznik SAD, nakon čega su se znatno pogoršali odnosi s Rusijom koja je povela rat protiv Gruzije 2008. oko otcijepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije.

Sadašnja vlada koju predvodi partija Gruzijski san zauzela je manje konfrontacioni pristup Rusiji, mada je nastavila da se približava Zapadu.

Poslije invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Gruzijski san je pojačao politiku prilagođavanja Moskvi i pitanje odnosa s Rusijom postalo je najvažnija tačka sporenja u gruzijskoj politici.

Bonus video: