Ruski opozicionar Navaljni odveden iz zatvora na nepoznatu lokaciju

Porodica Navaljnog nije bila u kontaktu sa njim od 6. decembra

3509 pregleda 3 komentar(a)
Navaljni, Foto: REUTERS
Navaljni, Foto: REUTERS

Protivnik zvaničnog Kremlja, jedan od najpoznatijih ruskih opozicionara Aleksej Navaljni odveden je iz zatvora na nepoznato odredište, saopštile su danas njegove pristalice, dodajući da bi to moglo da znači da je premješten u zatvor sa još oštrijim uslovima.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmič izjavila je da je sud obavijestio advokata da je Navaljni napustio oblast u kojoj je do tada bio u zatvoru.

"Ne znamo tačno gdje je", napisala je Kira Jarmič na društvenoj mreži Iks (X) i dodala da je transfer bio obavljen 11. decembra.

Porodica Navaljnog nije bila u kontaktu sa njim od 6. decembra.

Prema ruskom dnevniku Komersant, sud koji je razmatrao žalbu Navaljnog protiv uprave zatvora u Vladimirskoj oblasti saopštio je u petak da je Navaljni napustio taj zatvor "u skladu sa presudom moskovskog opštinskog suda od 4. avgusta 2023. koja je stupila na snagu".

Tom presudom Navaljni je osuđen na 19 godina zatvora zbog "ekstremizma", a tu kaznu mora da izdržava u zatvorskoj koloniji "posebnog režima", odnosno u kategoriji ustanova u kojima su najstroži uslovi zatvora i koji su obično namijenjeni za doživotne ili najopasnije zatvorenike.

"Dolazak Navaljnog (u novu zatvorsku koloniju) biće saopšten u okviru važećeg zakonodavstva", navodi se u dokumentu koji je pročitan na sudu, prenio je Komersant.

Prebacivanje iz jedne kaznene kolonije u drugu u Rusiji često traje nekoliko nedjelja zbog putovanja vozom sa etapama, dok zatvorenik u tom periodu nije u mogućnosti da obavi kontakt sa bližnjima.

Navaljni (47), uhapšen u januaru 2021. godine, bio je zatočen u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara od Moskve. Vrlo često je stavljan u samicu, zbog navodnog kršenja zatvorskih pravila.

Početkom decembra ruske vlasti pokrenule su nove optužbe za vandalizam, tako da bi mogao da dobije još tri godine zatvora.

Navaljni je otrovan u avgustu 2020. godine, nakon čega je proveo nekoliko mjeseci na oporavku u Njemačkoj. On je tada optužio zvanični Kremlj za trovanje, a ruske vlasti su to demantovale.

Bonus video: