Preminuo Antonio Negri, italijanski filozof i ideolog radikalne ljevice

Negri je u Italiji smatran pionirom ljevice i istorijskim vođom marksističkog pokreta Autonomia Operaia (Radnička autonomija). Bio je politički aktivan do kraja života

5007 pregleda 2 komentar(a)
Negri, Foto: Rosa Luxemburg-Stiftung/Wikimedia Commons
Negri, Foto: Rosa Luxemburg-Stiftung/Wikimedia Commons

Italijanski filozof i politolog, radikalni ljevičar Antonio Negri, preminuo je u 91. godini u Parizu, objavili su italijanska agencija ANSA i Adnkronos.

Negri je u Italiji smatran pionirom ljevice i istorijskim vođom marksističkog pokreta Autonomia Operaia (Radnička autonomija). Bio je politički aktivan do kraja života.

Rođen 1933. u Padovi u katoličkoj porodici, Negri je još kao student utemeljio radnička vijeća, organizovao demonstracije i pisao manifeste. Postao je profesor političke teorije sa 33 godine na univerzitetu u rodnom gradu.

Bio je vodeći teoretičar italijanske ljevice 60-ih i 70-ih i smatrali su ga ideologom pobunjene ekstremne ljevice u Italiji. Kao ideološki vođa nekih ljevičarskih grupa, pozivao je na sabotažu kapitalističkog društva, podsjeća Hina.

Nakon što su ljevičarski teroristi 1978. ubili bivšeg premijera, demohrišćanina Alda Mora, Negri je bio uhapšen na osnovu novog zakona protiv terorizma.

Izabran je 1982. u parlament kao član radikalne liberalne stranke i na taj način stekao je imunitet te izbjegao u Francusku. Predao se krajem 90-ih godina i odslužio je dio dosuđene kazne u Italiji.

Pušten je iz zatvora 2003, kada se preselio u Francusku, gdje je živio do smrti.

U Crnoj Gori je 2012. bio gost manifestacije “Pjaca od filozofa”, koja se održavala u okviru Kotor Arta.

Bonus video: