Portugalski socijalisti izabrali za novog lidera Pedra Nuna Santosa

Santos je preuzeo kormilo stranke nakon ostavke portugalskog premijera i lidera Socijalističke partije Antonija Košte, koji se našao u središtu istrage o korupciji

2080 pregleda 0 komentar(a)
Santos (lijevo) i Košta 2017., Foto: Reuters
Santos (lijevo) i Košta 2017., Foto: Reuters

Portugalska Socijalistička partija izabrala je novog lidera stranke Pedra Nuna Santosa, koji će predvoditi stranku na vanrednim parlamentarnim izborima 10. marta iduće godine.

Santos je preuzeo kormilo stranke nakon prošlomjesečne ostavke portugalskog premijera i lidera Socijalističke partije Antonija Košte, koji se našao u središtu istrage o korupciji.

Santos, bivši potugalski ministar infrastrukture, pobijedio je na stranačkim izborima sa 62 odsto osvojenih glasova protivkandidata, aktuelnog v.d. ministra unutrašnjih poslova Žoze Luisa Karneira, koji se smatra umjerenijim političarem, prenosi Rojters.

Nuno Santos, koji je sebe opisao kao "unuka obućara i sina biznismena", poznat je po uspješnoj koordinaciji parlamentarne podrške za prethodnu vladu krajnje levice, koja je bila na vlasti u periodu od 2015. do 2019. godine.

Antonio Košta, koji je bio na čelu vlade Portugala od 2015. godine, podnio je ostavku 7. novembra zbog istrage o navodnim nezakonitostima u upravljanju projektima zelene energije. Nakon toga je predsjednik države Marselo Rebelo de Sousa raspisao vanredne izbore za 10. mart. 2024. godine.

Bonus video: