Ekspertkinja UN zabrinuta zbog "prisilnog nestanka" Navaljnog

Navaljni (47) – koji bio trn u oku ruskom lideru Vladimiru Putinu – zatvoren je 2021. pošto se dobrovoljno vratio iz Njemačke gde je liječen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom

4354 pregleda 3 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ekspertkinja Ujedinjenih nacija za ljudska prava izjavila je u ponedeljak da je "prisilni nestanak" ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog alarmantan i tražila da ga Moskva odmah oslobodi.

Advokati kritičara Kremlja bili su spriječeni da se sastanu sa njim od 6. decembra, a on se prošlog petka nije pojavio na zakazanom sudskom ročištu.

"Veoma sam zabrinuta što ruske vlasti neće da otkriju gde se nalazi i za dobrobit gospodina Navaljnog u tako dugom vremenskom periodu koji predstavlja prisilni nestanak", rekla je Marijana Kacarova, specijalna izvestiteljka UN za ljudska prava u Rusiji.

Navaljni (47) – koji bio trn u oku ruskom lideru Vladimiru Putinu – zatvoren je 2021. pošto se dobrovoljno vratio iz Njemačke gde je liječen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom

Navaljni je naveo da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. Kremlj je negirao da stoji iza pokušaja ubistva Navaljnog i navodi da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Kazna mu je ove godine produžena na 19 godina zbog optužbi za ekstremizam.

Kacarova je rekla da je prenijela zabrinutost ruskim vlastima nakon što je Navalnovom timu u petak, 15. decembra, rečeno da je četiri dana ranije premješten iz regiona Vladimir u blizini Moskve i odveden na nepoznatu lokaciju.

Porodica Navaljnog i advokati poslali su pisma svim zatvorskim kolonijama pokušavajući da identifikuju gde se nalazi, rekla je ona.

"Dobili su početne informacije da se on možda nalazi u kaznenoj koloniji u Omsku, ali je ta informacija kasnije odbačena", rekla je Kacarova u saopštenju.

Sud je ranije ove godine naložio da Navaljni bude premješten u strožiji zatvor.

Kacarova je rekla da su "neosnovane" optužbe za ekstremizam za koje je osuđen i upozorila da se pritvorenici suočavaju s visokim rizicima od ozbiljnih kršenja prava tokom transporta.

Nezavisna ekspertkinja, koju je imenovao Savhet UN za ljudska prava, ali koji ne govori u ime UN, insistirala je da "izraz 'ekstremizam' nema osnovu u međunarodnom pravu".

Ona je u saopštenju kritikovala "nemilosrdni krivični progon gospodina Navaljnog" koji je "naširoko osuđen na međunarodnom nivou, što ukazuje na očiglednu zloupotrebu sudskog sistema u političke svrhe".

Kacarova je rekla da su trojica advokata Navaljnog uhapšena u oktobru, takođe pod optužbom za ekstremizam, i da sada rizikuju da budu u dužem zatvoru.

"Pozivam ruske vlasti da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u vezi sa ljudskim pravima", rekla je Kacarova.

"Gospodin Navaljni i svi oni koji su proizvoljno pritvoreni treba da budu odmah pušteni i da im se obezbijede pravne mjere i reparacije za svu pretrpljenu štetu", dodala je.

Evropska unija je 12. decembra ponovila poziv za oslobađanje Navaljnog, a evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell), rekao je da je "veoma zabrinjavajuće" što se ne zna gde je ruski opozicionar.

"Rusko političko rukovodstvo odgovorno je za njegovu sigurnost i zdravlje u zatvoru, zbog čega će biti pozvani na odgovornost", rekao je Borrell na mreži X.

Bonus video: