Abramovič izgubio spor: Sankcije EU ostaju na snazi

Sud, koji je takođe odbacio Abramovičeve zahtjeve za kompenzaciju, primijetio je njegovu ulogu u ruskoj čeličani Evraz i činjenicu da je čelik bio glavni izvor prihoda ruskoj vladi

4380 pregleda 1 komentar(a)
Abramovič, Foto: Reuters
Abramovič, Foto: Reuters

Ruski milijarder Roman Abramovič izgubio je danas pravni spor u kojem je tražio da se ponište sankcije koje mu je uvela Evropska unija (EU) nakon ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je sud EU potvrdio restriktivne mjere, prenosi agencija Rojters.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru 2022, EU je sankcionisala ruske zvaničnike i niz ruskih biznismena, poput Abramoviča, dok je zamrznula stotine milijardi dolara ruske imovine.

Abramovič je podnio tužbu protiv ovoga.

Sud, koji je takođe odbacio Abramovičeve zahtjeve za kompenzaciju, primijetio je njegovu ulogu u ruskoj čeličani Evraz i činjenicu da je čelik bio glavni izvor prihoda ruskoj vladi.

"Opšti sud odbacuje tužbu gospodina Abramoviča, čime potvrđuje restriktivne mjere preduzete protiv njega. Vijeće zapravo nije pogriješilo u svojoj procjeni odlučivši da zatim zadrži ime gospodina Abramoviča na spornim spiskovima, u svjetlu njegove uloge u Evraz grupi, a posebno u njenoj matičnoj kompaniji", navodi se u presudi.

Abramovič, koji takođe ima izraelsko državljanstvo i bivši je vlasnik premijerligaškog kluba Čelsija, postao je jedan od najmoćnijih svjetskih biznismena nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Forbs procjenjuje njegovo nogatstvo na 9,2 milijarde dolara.

Bonus video: