Grčka ne odustaje od legalizacije istopolnih brakova, uprkos protivljenju crkve

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Grci podijeljeni po pitanju istopolnih brakova, ali se više protive proširenju roditeljskih prava na gej parove. Grčka je legalizovala istopolna građanska partnerstva 2015.

2376 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčka vlada je saopštila danas da će ispuniti obećanje o legalizaciji istopolnih brakova i pored velikog otpora crkve.

Portparol vlade Pavlos Marinakis je rekao da će predlog zakona ući u skupštinsku proceduru tokom tekućeg mandata ove vlade, koji se završava 2027. godine.

Saopštenje vlade dolazi nakon što je Sinod Grčke pravoslavne crkve izdao svoje saopštenje u srijedu u kome izražava oštro protivljenje prema tom predlogu.

Glavni argument crkve je bio u vezi sa odgajanjem djece u takvim zajednicama, tvrdeći da ih gej parovi tretiraju kao "pribor" i "kućne ljubimce".

Crkva tvrdi da bi proširenje bračnih prava stvorilo zakonsku obavezu da se na kraju ispune i roditeljska prava, u skladu sa međunarodnim obavezama o pravima, koji je Grčka potpisala.

"Stav Grčke crkve ostaje da djeca imaju urođenu potrebu, a samim tim i pravo da odrastaju sa muškim ocem i ženskom majkom. Nikakva društvena modernizacija i nikakva politička korektnost to ne mogu zaobići", navodi se u crkvenom saopštenju.

"Mi uvijek sa poštovanjem slušamo mišljenje Crkve. Ali u isto vrijeme sprovodimo našu politiku i slušaćemo stavove društva, civilnog sektora, građana, institucija i drugih političkih partija", rekao je Marinakis.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Grci podijeljeni po pitanju istopolnih brakova, ali se više protive proširenju roditeljskih prava na gej parove.

Opozicioni lider ljevice Stefanos Kaselakis oženio se svog muškog partnera u Njujorku u oktobru, nekoliko nedjelja nakon što je pobijedio na izborima za vođstvo stranke Siriza.

Grčka je legalizovala istopolna građanska partnerstva 2015. godine.

Bonus video: