Kremlj negira da je Prigožina likvidirao Patrušev

Dmitrij Peskov optužio "Vol Strit žurnal" da objavljuje izmišljotine

9986 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kremlj je juče optužio “Vol strit žurnal” za objavljivanje “izmišljotina” nakon što je taj list objavio da je smrt šefa plaćenika Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći organizovao ruski bezbjednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev.

List je objavio da je Prigožinov privatni avion oborila mala bomba podmetnuta ispod krila letjelice. U izvještaju se pozivaju na neimenovane zapadne obavještajne zvaničnike i na jednog ruskog obavještajnog oficira.

Nikolaj Patrušev
Nikolaj Patruševfoto: REUTERS

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je on vidio priču, ali da je neće komentarisati, a potom je dodao: “U posljednje vrijeme, nažalost, “Vol strit žurnal” je vrlo sklon da piše izmišljotine”.

Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner koja se borila u Ukrajini, bio je u sukobu sa odbrambenim ruskim establišmentom koji je kulminirao pobunom krajem juna. Pobuna je brzo okončana, ali je smatrana ozbiljnim izazovom za skoro četvrt vijeka dominacije Vladimira Putina.

Prigožin je stradao u avionskoj nesreći tačno dva mjeseca kasnije. Kremlj kao “apsolutnu laž” odbacuje navode da je ubijen na Putinovo naređenje. Putin je u oktobru sugerisao da je pad aviona izazvala granata detonirana unutar letjelice.

Još devet osoba je stradalo: dvojica visokih oficira Vagnera, četvorica Prigožinovih tjelohranitelja i posada od tri osobe.

Patrušev, 72, bivši je šef FSB bezbjednosne službe koji je sada sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije i smatra se jednim od nauticajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim saveznicima.

Putin i Patrušev se poznaju otkad su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu - današnjem Sankt Peterburgu - još od 1970-ih.

Bonus video: