U Češkoj dan žalosti u znak solidarnosti sa žrtvama masovnog ubistva u Pragu

Student istorije je 21. decembra iz puške ubio 14 osoba, a poslije i sebe, a 25 osoba je ranio, od kojih 10 teže. Ovo masovno ubistvo najgori je takav zločin u istoriji Češke, a jedan od najvećih u Evropi posljednjih godina

1521 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Češka je osvanula sa crnim zastavama na pola koplja uz nacionalne trobojke, dan je žalosti zbog masovnog ubistva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Pragu.

U podne na zvonjavu crkvenih zvona Češka će zastati u minutu ćutanja da oda poštu žrtvama, u svim radnjama će prekinuti na taj minut rad i isključiti muziku, zvoniće pola minuta tramvaji, trubiće autobusi i vozovi metroa, vatrogasci i spasioci će izaći pred stanice.

Prag gasi svečano osvjetljenje božićne jelke na Staromnjestskom trgu, kao i drugi gradovi otkazane su kulturne i druge božićne manifestacije, a prodavcima na božićnim vašarima je prepuštena odluka da li će zatvoriti štandove.

Student istorije je 21. decembra iz puške ubio 14 osoba, a poslije i sebe, a 25 osoba je ranio, od kojih 10 teže. Ovo masovno ubistvo najgori je takav zločin u istoriji Češke, a jedan od najvećih u Evropi posljednjih godina.

pag dan žalosti
foto: Reuters

Praktično odmah poslije vijesti o pucnjavi na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu, Česi su počeli da pale svijeće i polažu cvijeće ispred sjedišta čeških univerziteta, ne samo Karlovog u Pragu već i Masarikovog u Brnu i drugim gradovima, a spontano su prikupljeni miliona kruna pomoći žrtvama i njihovim porodicama.

Student istorije 24-godišnji David K. iz sela Hostounj kraj Praga nije samo masovni već i serijski ubica, pošto je balistička analiza pokazala da je iz njegovog oružja ubijen mladi Čeh i njegova beba kada su šetali šumom u Klanovicama na periferiji Praga prije nedjelju dana, a David K. je bio na spisku policije među oko 4.000 ljudi koje su provjeravali povodom tog ubistva.

Prije nego što je u četvrtak krenuo na svoj fakultet David K. je ubio svog oca, povjerio se SMS-porukom drugarici da ide u Prag da izvrši samoubistvo, kako je saopštila policija, ali nije se pojavio na predavanju gdje ga policija tražila u sporednoj zgradi već je otišao u glavnu, u torbi ponio oružje i municiju i na četvrtom spratu počeo da puca.

pag dan žalosti
foto: Reuters

Bivši ministar spoljnih poslova Češke Lubomir Zaoralek, koji je u tom trenutku držao predavanja studentima na spratu ispod, kazao je da nisu primijetili da se nešto dešava, pucnjava je zvučala kao božićne petarde i kućni vatrometi i kao da neko seli namještaj, kada su se studenti na poruku od fakulteta da se puca zabarikadirali u učionicama i salama.

David K. prije pola godine nabavio je osam komada vatrenog oružja, među njima i sačmaricu kojom je sebi na kraju oduzeo život na krovu zgrade i pušku prema tvrdnjama eksperata na platformi AR-15 čija automatska verzija je u Češkoj zabranjena za civile, dok uz dozvolu za nošenje oružja i dodatno odobrenje policije mogu da je poseduju, a koristi se u streljaštvu i u lovu sa ograničenjem na dva metka u šaržeru.

Češka policija pooštrila je najmanje do 1. januara mjere bezbjednosti, posebno takozvanih mekih ciljeva kao što su škole ili bolnice i izvela je na ulice i patrole ne samo sa pištoljima već i dugim cevima posebno pošto je u ovo doba godine posebno Prag prepun turista.

Bonus video: