Haritonov, kandidat komunista za predsjednika Rusije: Nominalno opozicija, ali podržavaju politiku Kremlja

Aludirajući na rat u Ukrajini Haritonov je novinarima rekao da je "naš zadatak da konsolidujemo narod tokom predizborne kampanje tako da bude pobjeda na svim frontovima"

3164 pregleda 2 komentar(a)
Haritonov, Foto: Screenshot/Youtube
Haritonov, Foto: Screenshot/Youtube

Ruska Komunistička partija je danas za kandidata za predsjedničke izbore u martu 2024. godine imenovala političkog veterana Nikolaja Haritonova (75) koji je već bio kandidat na izborima 2004. godine.

Kandidaturu Haritonova tajnim glasanjem podržala "ogromna većina učesnika Kongresa koji je organizovan u blizini Moskve", rekao je sekretar Centralnog komiteta Aleksandar Juščenko, prenijela je agencija Interfaks.

Iako je Komunistička partija nominalno jedna od parlamentarnih opozicionih grupa, ona podržava politiku Kremlja.

Aludirajući na rat u Ukrajini Haritonov je novinarima rekao da je "naš zadatak da konsolidujemo narod tokom predizborne kampanje tako da bude pobjeda na svim frontovima".

On je dodao da se njegov program zove "Pobjeda".

Haritonov je veteran u politici, poslanik je u Dumi od 1993. i član partije od 2008. On je pod evropskim, američkim i kanadskim sankcijama od ruske invazije na Ukrajinu.

Bio je predsjednički kandidat 2004. godine kada je dobio 13,69 odsto glasova protiv Vladimira Putina koji je tada prvi put ponovo izabran.

Lider Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov (79) bio je četiri puta kandidat: 1996, 2000, 2008. i 2012. godine.

Nekoliko kandidata bliskih Vladimiru Putinu već je potvrdilo kandidature za predsedničke izbore koji će se održati od 15. do 17. marta iduće, 2024. godine.

Bonus video: