Rusija potvrdila da joj je oštećen ratni brod; Komandant ukrajinskih vazdušnih snaga: Ruska flota je sve manja i manja

Jedna osoba je ubijena u napadu, rekao je guverner Krima Sergej Aksjonov kojeg je postavila Rusija

4875 pregleda 14 komentar(a)
Veliki desantni brod ruske mornarice "Novočerkask" prolazi kroz istanbulski Bosfor, Foto: Reuters
Veliki desantni brod ruske mornarice "Novočerkask" prolazi kroz istanbulski Bosfor, Foto: Reuters

Rusija je potvrdila da je jedan od njenih ratnih brodova oštećen u Crnom moru tokom napada Ukrajine koji se dogodio tokom noći u ponedjeljak u luci Feodosija na Krimu koji je okupirala Rusiju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je veliki desantni brod "Novočerkask" pogođen ukrajinskim avionom koji je nosio navođene rakete.

Jedna osoba je ubijena u napadu, rekao je guverner Krima Sergej Aksjonov kojeg je postavila Rusija.

Ranije je komandant ukrajinskih vazdušnih snaga rekao da je Ukrajina izvela vazdušni napad na krimsku luku Feodosiju.

Komandant ukrajinskih vazdušnih snaga Mikola Oleščuk objavio je na Telegramu da je u napadu uništen važan brod ruske mornarice, desantni brod Novočerkask.

"Ruska flota je sve manja i manja! Hvala pilotima vazduhoplovstva i svima koji su učestvovali u filigranskom poslu", rekao je Oleščuk.

Ranije u utorak Sergej Aksjonov, ruski guverner Krima, rekao je samo da je ukrajinski napad rezultirao požarom u području gradske luke koji je odmah lokalizovan.

"Sve relevantne hitne službe su na licu mjesta", objavio je Aksjonov na Telegramu.

"Stanovnici nekoliko kuća će biti evakuisani", dodao je.

Snimci koje je nekoliko ruskih medija objavilo na Telegramu prikazuju snažnu eksploziju i vatru iznad lučkog područja.

Rusija je 2014. anektirala Krim koji je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Ukrajina je u septembru koristila krstareće rakete koje su isporučili Britanci u napadu na još jedan ruski desantni brod i podmornicu na popravci u blizini Sevastopolja, glavne luke na zapadnoj strani poluostrva. Vjeruje se da su oba broda teško oštećena.

Vodeći brod ruske crnomorske mornarice, Moskva, potonuo je u aprilu 2022. godine, nakon što ga je pogodila ukrajinska protivbrodska raketa, ubivši nepoznat broj mornara. Gubitak broda bio je velika pobjeda Ukrajine, koja je izgubila kontrolu nad velikim dijelom svoje crnomorske obale tokom ruske invazije.

U međuvremenu, ruska vojska tvrdi da je zauzela istočni grad Marjinka, što bi potencijalno otvorilo novi koridor za napredovanje u regiji Donjeck.

Ministar odbrane Sergej Šojgu prikazan je na televizijskom sastanku 25. decembra kako predsjedniku Vladimiru Putinu govori o navodnom zauzimanja grada.

Kijev je, međutim, osporio tu tvrdnju, rekavši da su njegove trupe odbile tri "neuspješna napada" u blizini razorene i gotovo napuštene zajednice.

Ako se potvrde tvrdnje Rusije o zauzimanju grada, to bi bio jedan od najznačajnijih dobitaka Moskve na bojnom polju od maja.

Borbe su se dogodile dok je Ukrajina prvi put proslavila Božić 25. decembra, kao što to čine Rimokatolička crkva, protestantske denominacije i dio pravoslavnih crkava.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u julu zakon koji pomjera službeni praznik kao način da se "napusti rusko nasljeđe" nakon invazije Moskve u februaru 2022.

Prebacivanje dovodi ukrajinske pravoslavne vjernike u red sa katolicima u zemlji, koji su mnogo manje prisutni u duhovnom životu zemlje u poređenju sa pravoslavnim hrišćanima.

Takođe 25. decembra, Ukrajina je objavila da je dobila 1,34 milijarde dolara u finansiranju, uglavnom preko Svjetske banke -- sredstva koja će se djelimično koristiti za kompenzaciju socijalnih programa.

Bonus video: