Odlazak veterana njemačke politike

Odlučnost koja se graniči sa nepopustljivošću doprinijela je da Volfgang Šojble postane najpopularniji njemački političar kod kuće i najomraženiji u inostranstvu

9955 pregleda 2 komentar(a)
Angela Merkel i Volfgang Šojble u Bundestagu 2014., Foto: Rojters
Angela Merkel i Volfgang Šojble u Bundestagu 2014., Foto: Rojters

Volfgang Šojble, koji je bio član njemačkog parlamenta duže od pola vijeka, umro je u 82. godini, čime je okončana jedna od najdužih političkih karijera u Njemačkoj.

Šojble je većinu karijere posvetio ponovnom ujedinjenju svoje zemlje a kasnije je bio ministar finansija u vladi bivše kancelarke Angele Merkel tokom dužničke krize eurozone. On je umro mirno u utorak, saopštio je juče portparol Hrišćansko demokratske unije (CDU) desnog centra.

Šojble je rođen u južnom gradu Frajburg 1942. i od 1972. je neprekidno bio poslanik.

"Njemačka je izgubila uticajnog člana Hrišćansko-demokratske stranke koji je volio raspravu, a ipak nikada nije gubio iz vida suštinu politike: unapređenje života građana", naveo je u saopštenju njemački kancelar Olaf Šolc.

Kao ministar unutrašnjih poslova, Šojble, koji je predstavljao Zapad, imao je ključnu ulogu u sastavljanju uslova ponovnog ujedinjenja Njemačke, potpisanog u avgustu 1990. godine, nakon pada Berlinskog zida.

"On je oličavao poslijeratnu demokratsku Njemačku kao malo ko drugi", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

CDU je pohvalila Šojbleovu posvećenost stabilnosti i odgovornosti u finansijskim pitanjima, izjavivši da "će njegovo nasljeđe živjeti u analima njemačke i evropske istorije".

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je da će istorija oštro suditi Šojbleu

Kao ministar finansija, Šojble je povlačio konce njemačkog političkog odgovora na krizu eurozone, obezbjeđujući podršku desnog krila Merkelinog konzervativnog bloka za tri paketa pomoći Grčkoj.

Agencija Rojters piše da je ta odlučnost koja se graniči sa nepopustljivošću doprinijela da postane najpopularniji njemački političar kod kuće i najomraženiji u inostranstvu. Časopis "Špigl" mu je dodijelio nadimak "kancelar iza kulisa".

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji se isticao u kritikama politike štednje koju je zagovarao Berlin na vrhuncu dužničke krize, rekao je juče da će istorija oštro suditi Šojbleu.

"Volfgang Šojble je bio oličenje političkog projekta podržavanja monetarne unije u koju on sam nije vjerovao", napisao je Varufakis na svojoj veb stranici.

Šojble
Šojblefoto: Reuters

Međutim, pohvale za njegov doprinos stigle su iz cijele Evrope, uključujući lidere u Francuskoj, Slovačkoj, Holandiji i Italiji.

"Evropa gubi jednog od svojih čvrstih pristalica", objavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani na mreži X.

Šojble je bio ministar finansija do 2017. godine, kada je preuzeo funkciju predsjednika donjeg doma parlamenta Bundestaga, pokazujući istu upornost koja mu je pomogla da se prilagodi paralizi nakon što je tri puta upucan u predizbornoj kampanji nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Nedostajaće nam glas Volfganga Šojblea u Njemačkoj, meni lično će nedostajati njegov savjet, kazala je Angela Merkel

Iako je zbog tog poriva osvojio poštovanje kolega konzervativaca i poslanika iz drugih partija, on je imao i neuspjeha u karijeri.

Jedno vrijeme tokom 1990-ih, Šojble je smatran za predodređenog nasljednika bivšeg konzervativnog kancelara Helmuta Kola. Kao šef CDU 1998. nakon Kolovog poraza na izborima, Šojble je imenovao Merkelovu za svoju zamjenicu.

Međutim, to udruživanje je trajalo manje od godinu i po dana: Merkelova je bila ključna u tome da ga primora da podnese ostavku kao lider CDU 2000. nakon skandala sa finansiranjem, pri čemu je Merkelova preuzela kontrolu i na kraju postala kancelarka 2005. godine.

"Nedostajaće nam glas Volfganga Šojblea u Njemačkoj, meni lično će nedostajati njegov savjet", navela je Merkelova u saopštenju. "Žalim zbog gubitka političara koji je na mnogo načina oblikovao našu zemlju.

Bonus video: