Kremlj: EU traći novac građana na Ukrajinu

Brisel da bi zaobišao mađarski veto na pomoć Ukrajini planira da se zaduži 20 milijardi eura

4236 pregleda 4 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Rojters
Dmitrij Peskov, Foto: Rojters

Kremlj je juče saopštio da nova pomoć Evropske unije Ukrajini neće uticati na ishod konflikta i da bi takva vrsta potrošnje samo naudila evropskoj ekonomiji. “Fajnenšl tajms” je objavio u utorak da EU priprema rezervni plan pomoći Kijevu u vrijednosti od 20 milijardi eura.

List piše da su zvaničnici EU, nakon što ranije ovog mjeseca nije postignut dogovor oko predloženog četvorogodišnjeg paketa od 50 milijardi eura za Ukrajinu, tražili alternative kako bi spasili Kijev od predstojeće budžetske krize.

Zvaničnici uključeni u razgovore tvrde da je jedan model finansiranja putem zaduženja dobio podršku kao najpraktičniji način pružanja podrške ukoliko mađarski lider Viktor Orbán odbije da povuče svoj veto na planiranom samitu 1. februara.

Volodimir Zelenski, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel na samitu u Kijevu u februaru ove godine
Volodimir Zelenski, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel na samitu u Kijevu u februaru ove godinefoto: REUTERS

Program bi podrazumijevao da članice izdaju garancije za budžet EU, omogućavajući Evropskoj komisiji da se na kapitalnim tržištima zaduži do 20 milijardi eura za Kijev naredne godine, kazali su izvori britanskog lista.

Ovaj aranžman sličan je strukturi korišćenoj 2020. kada je Evropska komisija obezbijedila do 100 milijardi eura jeftinog finansiranja zemljama EU za programe podrške radu tokom pandemije kovida.

Bitno je napomenuti da ova opcija ne bi zahtijevala garancije svih 27 članica EU, sve dok glavni učesnici uključuju zemlje sa visokim kreditnim rejtingom. To bi omogućilo EU da zaobiđe mađarski veto jer ne bi zahtijevalo jednoglasnu podršku, navodi FT.

Pojedinim članicama, uključujući Njemačku i Holandiju, biće potrebno odobrenje parlamenta za izdavanje nacionalnih garancije, što je proces za koji se zvaničnici nadaju da bi mogao biti završen kako bi se pružila pomoć Ukrajini do marta. Izvor FT-a je kazao da nema “tehničkih problema” koji bi spriječili pružanje budžetske podrške Kijevu, ali da je to “politički komplikovano”.

Ukrajinska vlada suočena je sa mogućnošću odlaganja isplata penzija i zarada zaposlenima u javnom sektoru ukoliko ključna finansijska pomoć ne bude uskoro odobrena

Na pitanje o pisanju FT-a, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao, bez navođenja konkretnih primjera, da poreski obveznici u EU počinju da shvataju da njihov novac traće vlasti u Ukrajini.

“I Evropljani i Amerikanci su itekako svjesni stepena korupcije u Ukrajini i jasno im je da je dobar dio tog novca pokraden”, kazao je Peskov na redovnoj konferenciji za novinare.

“Ovaj novac neće moći da promijeni tok stvari... Taj novac se opredjeljuje na štetu ekonomija EU koje već prolaze kroz poteškoće”, kazao je on.

Kijev tvrdi da ulaže maksimalne napore za suzbijanje korupcije.

Rojters podsjeća da su ukrajinska bezbjednosna služba SBU i Ministarstvo odbrane saopštili ranije ovog mjeseca da su razotkrili prevaru u vezi sa kupovinom artiljerijskih granata koja je uključivala pronevjeru oko 40 miliona dolara.

Zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko kazala je juče za FT da je ukrajinska vlada suočena sa mogućnošću odlaganja isplata penzija i zarada zaposlenima u javnom sektoru ukoliko ključna finansijska pomoć ne bude uskoro odobrena. “Podrška partnera je od ključne važnosti”, kazala je Sviridenko za list. “Hitno nam je potrebna”.

Ona je rekla da bi se 500.000 državnih službenika, 1,4 miliona nastavnika i 10 miliona penzionera mogli suočiti sa kašnjenjem u isplatama.

Zvaničnici u Kijevu se nadaju brzom ubrizgavanju 18,5 milijardi eura i više od 8 milijardi dolara kako bi pokrili dio budžetskog deficita od 43 milijarde dolara naredne godine.

Sviridenko je za FT kazala da se nada da će finansiranje EU biti odobreno u februaru i isporučeno u martu.

Bonus video: