Žurka polugolih u nezgodnom trenutku

Burne reakcije na raskalašan život ruskih slavnih ličnosti dok vojnici ginu u Ukrajini, a neki građani se bore da prežive

15988 pregleda 8 komentar(a)
Blogerka Anastasija Ivlejeva i reper GeeGun na žurci, Foto: Rojters
Blogerka Anastasija Ivlejeva i reper GeeGun na žurci, Foto: Rojters

Reper koji je prisustvovao zabavi slavnih ličnosti noseći samo čarapu na polnom organu osuđen je na 15 dana zatvora, sponzori nekih od najpoznatijih ruskih zabavljača raskinuli su ugovore, a predsjednik Vladimir Putin navodno nije bio oduševljen.

Žurka “skoro golih” u moskovskom noćnom klubu održana u trenutku kada Rusija ratuje sa Ukrajinom, a vlasti forsiraju društveni konzervativizam, izazvala je neobično brzu i snažnu reakciju.

Internetom kruži video snimak Putinovog portparola koji sluša objašnjenje jedne od zvijezda koja je prisustvovala. Baza, portal poznat po kontaktima sa bezbjednosnim službama, objavio je da su se vojnici koji se bore u Ukrajini među prvima žalili nakon što su vidjeli snimak i da su fotografije sa događaja dospjele do Putina koji nije bio impresioniran.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je događaj “uprljao” one koji su učestvovali, ali da sada imaju priliku da rade na sebi.

Žestoka reakcija vlasti, prokremljskih poslanika i blogera, državnih medija i grupa Pravoslavne crkve danima dominira na naslovnim stranama, potiskujući priče o rastu cijena jaja i omogućavajući Rusima da umjesto toga iskale bijes na elitu šou-biznisa, piše Rojters.

Žurku u moskovskom noćnom klubu Mutabor 20-21. decembra organizovala je blogerka Anastasija (Nastja) Ivlejeva, a prisustvovali su joj poznati pjevači u donjem vešu ili u oskudnim kostimima koji su godinama bili glavni u zabavnim programima državne televizije.

Ivlejeva na jednom snimku pokazuje lanac oko svoje stražnjice optočen smaragdima u vrijednosti od 23 miliona rubalja (251.000 dolara) u vrijeme kada se neki Rusi bore da prežive. Ona je objavila dva video snimka sa javnim izvinjenjem.

Russia
foto: Reuters

Nastjino ime je nestalo kao jedno od javnih lica velikog ruskog operatera mobilne telefonije MTS, poreski organi su otvorili istragu koja nosi potencijalnu petogodišnju zatvorsku kaznu, a moskovski sud je prihvatio tužbu grupe pojedinaca koji traže da plati milijardu rubalja (10,9 miliona dolara) za “moralne patnje”. Ako uspiju, žele da novac ode u državni fond koji pruža podršku ukrajinskim ratnim veteranima.

“Održavati takve događaje u vrijeme kada naši momci ginu u (ukrajinskoj) specijalnoj vojnoj operaciji i mnoga djeca gube očeve je cinično”, rekla je Jekaterina Mizulina, direktorka ruske Lige za siguran internet, tijela osnovanog uz podršku vlasti.

“Naši vojnici na prvoj liniji se definitivno ne bore za ovo”.

Mnogi poznati učesnici zabave snimili su izvinjenja, uključujući novinarku Kseniju Sobčak čiji je pokojni otac Anatolij nekada bio Putinov prijatelj i šef.

Skandal dolazi u trenutku kada Putin poziva porodice da imaju osmoro ili više djece, i nakon što je Vrhovni sud Rusije odlučio da LGBT aktiviste treba označiti kao “ekstremiste”.

Nikolaj Vasiljev, reper poznat kao Vacio koji je na žurci samo čarapom pokrio polni organ, osuđen je pred moskovskim sudom na 15 dana i novčano sa 200.000 rubalja (2.182 dolara) zbog propagande “netradicionalnih seksualnih odnosa”.

Drugim poznatijim imenima otkazani su koncerti i unosno vrijeme emitovanja na državnoj televiziji, poništeni ugovori sa sponzorima, a neki su navodno isključeni iz novog filma.

Bonus video: