Ruska raketa „posjetila” Poljsku

NATO i SAD pomno prate situaciju nakon što je neidentifikovani objekat juče primijećen u poljskom vazdušnom prostoru

13792 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Sastanak članova Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Varšavi nakon što je primijećen ruski projektil, Foto: Rojters
Sastanak članova Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Varšavi nakon što je primijećen ruski projektil, Foto: Rojters

Poljska, članica NATO-a, saopštila je juče da je ruski projektil po svoj prilici letio kroz njen vazdušni prostor oko 40 kilometara prije nego što se vratio u Ukrajinu, nakon čega su NATO i Sjedinjene Države saopštili da pomno prate situaciju i čvrsto stoje uz svog saveznika.

Poljski general Maciej Kliž, komandant poljskih oružanih snaga, kazao je da je neidentifikovani objekat primijećen juče u ranim jutarnjim satima tokom žestokog ruskog napada na Ukrajinu. On je kazao da je objekat vjerovatno napustio poljski vazdušni prostor nakon što je proveo manje od tri minute iznad teritorije te zemlje i vratio se u Ukrajinu.

Poljska
foto: REUTERS

“Cijeli tok leta iznad poljske teritorije bio je pod nadzorom”, rekao je Kliž novinarima. “Trenutno, ja smatram da je najvjerovatniji scenario da je projektil napustio vazdušni prostor Poljske”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je na mreži X da NATO prati situaciju u Poljskoj. “Razgovarao sam sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom o incidentu sa projektilom u Poljskoj. NATO stoji u solidarnosti uz našeg dragocjenog saveznika, prati situaciju i ostaćemo u kontaktu dok činjenice ne budu utvrđene. NATO ostaje na oprezu”, naveo je Stoltenberg.

Iz Bijele kuće takođe je saopšteno da predsjednik SAD Džo Bajden pažljivo prati izvještaje o projektilu koji je privremeno ušao u poljski vazudušni prostor.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan razgovarao je o tim izvještajima u razgovoru sa poljskim državnim sekretarom Jacekom Sievierom, saopštila je Bijela kuća.

Salivan je “izrazio solidarnost Sjedinjenih Država sa Poljskom, našim bliskim NATO saveznikom”, i obećao potrebnu tehničku pomoć, navodi se u saopštenju.

U novembru 2022, zalutali ukrajinski projektil pogodio je poljsko selo Prževodov na jugu Poljske u incidentu koji je podstakao strahove da bi se rat u Ukrajini mogao preliti i izvan granica te zemlje.

Rojters podsjeća da je u aprilu jedan vojni predmet pronađen u šumi blizu sela Zamosk blizu sjevernog grada Bidgož. Kasnije je objavljeno da je riječ o ruskom projektilu.

Privatna televizija Republika objavila je juče da se potraga za objektom odvijala blizu grada Krubiježov na jugu Poljske. Rojters nije mogao da potvrdi te informacije, a iz Moskve juče nijesu komentarisali incident.

“Primili smo informaciju da se objekat pojavio na radaru blizu Hrubiježova”, objavio je na mreži X Krištof Komorski, guverner Lublin regiona. “Nemamo potvrdu da je pao unutar našeg regiona”.

Poljski zvaničnici su saopštili da su hitne službe, uključujući policiju i dobrovoljne jedinice vojske, pretraživale područje, ali nije bilo jasno da li se predmet srušio na poljskoj teritoriji. Juče nije bilo izvještaja o žrtvama.

General Kliž je kazao da je projektil letio 40 kilometara unutar Poljske i da protiv njega nije preduzeta nikakva aktivnosti. Rojters prenosi da se premijer Donald Tusk sreo sa vojnim i šefovima bezbjednosnih službi kako bi razgovarali o incidentu.

Salva ruskih projektila na Ukrajinu

Rusija je juče ispalila jednu od najvećih raketnih salvi u ratu protiv Ukrajini, usmrtivši 31 civila, dok ih je preko 120 ranjeno. Pogođene su stambene zgrade u Kijevu, na jugu i zapadu zemlje, kao i porodilište na istoku, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da razmjeri jučerašnjeg napada pokazuju da ne treba “pregovarati o primirju” sa Kremljom u trenutku kada je buduća zapadna podrška Kijevu neizvjesna.

Kijev
foto: REUTERS

“Danas, milioni Ukrajinaca su se probudili uz glasne zvuke eksplozija. Volio bih da su se zvuci eksplozija u Ukrajini mogli čuti širom svijeta”, kazao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba.

U Kijevu je stradalo najmanje devet osoba dok je 30 povrijeđeno nakon što su pogođeni jedno skladište i stambene zgrade”, kazali su zvaničnici.

Stanovnica Kijeva Marija kazala je za Rojters da je probudio “užasan zvuk” i da je pobjegla u kupatilo.

“Bilo je strašno. Letjela je raketa i sve je zujalo i treslo se. Nijesam znala šta da radim. Htjela sam da potrčim u sklonište”, kazala je. “Dok sam ulazila u kupatilo, ogledalo je palo sa zida”.

Iz vazduhoplovnih ukrajinskih snaga saopšteno je da su oborili 87 krstarećih raketa i 27 dronova od ukupno 158 vazdušnih “meta” koje je ispalila Rusija.

Vojni šef general Valerij Zalužnji kazao je da su mete napada bila ključna infrastruktura i industrijska i vojna postrojenja.

“Rusija je napala sa svime što ima u arsenalu... Oko 110 projektila je ispaljeno, od kojih je većina oborena”, naveo je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Ukrajina već nedjeljama upozorava da Rusija pravi zalihe projektila kako bi sprovela veliki vazdušni napad na energetski sistem. Prošle zime, milioni ljudi su ostali u mraku kada je u ruskim napadima pogođena električna mreža.

“Jasno je da sa zalihama projektila koje agresor ima, može i hoće da nastavi san ovakvim napadima”, objavio je na Fejsbuku ukrajinski ministar odbrane Rustem Umarov.

U pregledu ruskih vojnih aktivnosti ove nedelje, Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su njene snage izvele jedan “masivan” udar na Ukrajinu od 23. decembra, ali nije pružilo konkretne informacije.

Bonus video: