Praški univerzitet nakon masovnog ubistva otkazao ostatak zimskog semestra

Glavna fakultetska zgrada gdje je ubica počinio zločin ostaće zatvorena "barem do kraja januara zbog tehničkih razloga"

5012 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kao odgovor na oružani napad u kojem je 24-godišnji student ubio 14 osoba 21. decembra, Karlov univerzitet u Pragu otkazao je ostatak tekućeg zimskog semestra. Sva predavanja su otkazana do kraja semestra, saopštio je u petak Filozofski fakultet. Ispiti i konsultacije studenata i predavača i dalje se mogu održavati, ali samo na volonterskoj bazi.

"Neučestvovanje u završnim ispitima u januaru 2024. neće ugroziti ničiju mogućnost da uspješno završi svoje studije", rečeno je.

Glavna fakultetska zgrada gdje je ubica počinio zločin ostaće zatvorena "barem do kraja januara zbog tehničkih razloga."

Održaće se "Mjesec fakulteta" s raznim organizacijama na Trgu Jana Palaha ispred Filozofskog fakulteta, u svrhu suočavanja s tragedijom i nastavka akademskog života. Do danas, oko 40.000 ljudi doniralo je ukupno 49.8 miliona kruna (dva miliona eura) u univerzitetski fond za ranjene i rođake ubijenih, prenosi Hina.

Uz to su organizovna i druga prikupljanja sredstava. Novinska agencija ČTK izvijestila je da je ukupno sa univerzitetskim fondom prikupljeno 63 miliona čeških kruna do srijede uveče.

Bonus video: