Zelenski: Broj poginulih u najvećem ruskom vazdušnom napadu na Ukrajinu porastao na 39

"Skoro 120 gradova i sela, stotine civilnih objekata je stradalo", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

7563 pregleda 11 komentar(a)
Zelenski tokom posjete frontu u blizini Avdejevke, Foto: Reuters
Zelenski tokom posjete frontu u blizini Avdejevke, Foto: Reuters

Broj poginulih u najvećem ruskom vazdušnom napadu na Ukrajinu u subotu je porastao na 39, dok su spasioci nastavili da raščišćavaju ruševine, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi agencija Rojters.

Rusija je u petak lansirala 158 projektila i dronova na gradove širom Ukrajine u, kako su ukrajinski zvaničnici opisali, najgorem vazdušnom bombardovanju od početka rata u februaru 2022.

"Radovi na raščišćavanju posljedica jučerašnjeg ruskog napada su još uvijek u toku. Skoro 120 gradova i sela, stotine civilnih objekata je stradalo", rekao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Zelenski je rekao da je 39 ljudi poginulo, a 159 povrijeđeno u napadima koji su uključivali različite tipove balističkih i krstarećih projektila i bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je da je oborila 87 ruskih projektila i preko 30 dronova.

U glavnom gradu Kijevu poginulo je najmanje 16 ljudi, što je najveći broj civilnih žrtava u gradu tokom skoro 22 mjeseca rata, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Grad je za 1. januar proglasio dan žalosti za stradalima.

Kličko je rekao da spasioci nastavljaju da kopaju kroz ruševine u Kijevu gdje je pogođeno skladište i nekoliko stambenih i poslovnih zgrada.

Spasilački napori su nastavljeni u drugim gradovima i selima u centru, jugu i zapadu zemlje, rekli su lokalni zvaničnici.

Lokalne vlasti su se utrkivale da pomognu u popravci hiljada razbijenih prozora na stambenim zgradama i da vrate grijanje.

Vrijeme je neuobičajeno toplo u većem dijelu Ukrajine sa temperaturama koje se kreću oko četiri stepena Celzijusa, ali prognostičari očekuju pad na nulu kasnije tokom nedjelje.

Bonus video: