Ukrajinski zvaničnici: Dva ruska raketna udara na centralni Harkov, povrijeđena najmanje 21 osoba

Šef regionalne policije u Harkovu, Volodimir Timošenko, rekao je da preliminarni dokazi sugerišu da je Rusija koristila rakete S-300 zemlja-zemlja

14813 pregleda 3 komentar(a)
Harkov nakon napada, Foto: Reuters
Harkov nakon napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2023. 23:31h

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je u dva ruska raketna udara na centralni Harkov u subotu povrijeđena najmanje 21 osoba, prenosi agencija Rojters.

Glavni regionalni tužilac Harkova rekao je da su među povrijeđenima dva dječaka od 14 i 16 godina i savjetnik za bezbjednost tima njemačkih novinara. Rakete su došle iz pravca Belgoroda u Rusiji, dodao je on.

Šef regionalne policije u Harkovu, Volodimir Timošenko, rekao je da preliminarni dokazi sugerišu da je Rusija koristila rakete S-300 zemlja-zemlja da pogodi Harkov.

Jedna raketa je pogodila hotel "Harkov Palas", a druga stambenu zgradu u centru Harkova.

Još tri su pogodila industrijsku zonu, ali nisu izazvali štetu, rekao je Timošenko.

Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, rekao je da je deset ljudi u bolnici, a da je jedna žena u teškom stanju.

"Popravljamo štetu na zdravstvenoj ustanovi, stambenim zgradama, lokalima, javnim mjestima i prevozu", rekao je Sinehubov.

Prema prethodnom bilansu, povrijeđeno je bilo osam ljudi.

Sinehubov je ranije rekao da su pogođene zdravstvena ustanova, stambene zgrade i drugi civilni objekti.

"Ljekari u ovom trenutku pružaju pomoć za osam žrtava, sve su hospitalizovane", rekao je ranije danas Sinehubov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Okupatori su pogodili centralni dio grada Harkova", kazao je on i dodao da je pogođena "isključivo civilna infrastruktura".

To uključuje "medicinsku ustanovu, stambene zgrade, prodavnice i druga javna mjesta, (i) prevoz", rekao je on.

Rojters navodi da su lokalni Telegram kanali prenijeli slike oštećenja hotela "Harkov Palas" u centru grada.

Gradonačelnik Ihor Terehov rekao je da je ruski napad prouzrokovao "ozbiljnu štetu" i požar u jednoj stambenoj zgradi i da se prikupljaju informacije o žrtvama.

Sinehubov je rekao da je Rusija izvela šest udara.

"Naročito su pogodili centralni dio grada Harkova. Postoji šteta na civilnoj infrastrukturi", rekao je on u objavi u Telegramu,

Radio Slobodna Evropa je prenio da je niz eksplozija zatresao Harkov, ukrajinski grad na granici s Rusijom predveče 30. decembra, nakon što je tokom prijepodneva raketama i dronovima pogođen ruski grad Belgorod.

Taj medij navodi da je BBC prenio da je prema riječima Terehova, u regiji Harkova u subotu predveče bilo "najmanje pet" eksplozija.

Rusija je prethodno objavila da će uzvratiti nakon što je pogođen grad Belgorod i poginulo 14 ljudi, kako tvrde ruske vlasti.

Harkov i Belgorod udaljeni su otprilike 80 kilometara, s druge strane granice.

Ukrajinski generalštab je inače rano 30. decembra saopštio da je u posljednja 24 sata sprovedeno na desetine ruskih raketnih i bespilotnih napada na vojne i civilne ciljeve.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su 32 drona napala rusku teritoriju tokom noći. Napadnute su, kako navode, regije Brjansk, Orjol, Kursk i Moskva. U njemu se ne spominju žrtve ili šteta.

Rusija je 29. decembra izvela svoje najintenzivnije bombardovanje ukrajinskih vojnih i civilnih ciljeva u 22-mjesečnoj invaziji, što je izazvalo međunarodnu negodovanje i osudu i poseban sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Ukrajinski zvaničnici rekli su da se broj poginulih popeo na najmanje 39, uz više od 160 povrijeđenih u masovnim ruskim vazdušnim napadima na Kijev i druge ciljeve širom Ukrajine hipersoničnim i drugim projektilima i dronovima 29. decembra.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici nazvali su to najtežim bombardovanjem od početka neprovocirane invazije u februaru 2022.

Bonus video: