Najgori požari u istoriji: Portugalija traži pomoć Evrope

U požarima ovog ljeta u Portugaliji stradalo je 64 ljudi, a požari posljednjih sedmica i dalje izbijaju kako pristižu sve jači toplotni talasi
1 komentar(a)
Portugalija, požar, Foto: Reuters
Portugalija, požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2017. 15:23h

Više od 3000 vatrogasaca borilo se u nedjelju protiv šumskih požara u Portugaliji, nakon što je zemlja zatražila pomoć od Evrope u gašenju, strahujući da bi se zbog velikih vrućina idućih dana požari mogli još proširiti.

Izuzetno suvo i vruće vrijeme uzrokovalo je ovog ljeta najgore požare u Portugaliji koliko ljudi pamte. Poginulo je 64 ljudi, a požari posljednjih sedmica i dalje izbijaju kako pristižu sve jači toplotni talasi.

Ministarka unutrašnjih poslova, Konstanca Urbana de Sousa, kazala je da je vlada u subotu zatražila pomoć Evrope jer strahuje od novih požara zbog visokih temperatura i jakih vjetrova idućih dana. Zatražena je pomoć u kanaderima i vatrogascima.

Okrug Koimbra u središtu zemlje proglasio je lokalno vanredno stanje zbog požara, kao i četiri opštine u toj regiji, prenosi Hina.

Poučene tragičnim požarom krajem jula, vlasti su uložile veće napore u raniju evakuaciju sela i zatvaranje magistala u požarima pogođenim područjima.

Do sada je izgorjelo više od 140.000 hektara šume, više nego tri puta više od prosjeka u posljednjih deset godina, po podacima Evropske unije.

Bonus video: