Rusko ministarstvo odbrane: Udarili smo na vojne ciljeve u Ukrajini u znak odmazde za napad na Belgorod

Ukrajina je saopštila da je oborila 21 dron od ukupno 49 koji su upućeni noćas na njenu teritoriju i dodala da je takođe bilo ispaljeno šest navođenih raketa na grad Harkov na sjeveroistoku

14107 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2023. 12:05h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je udarilo na centre za odlučivanje i vojne instalacije u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine, u znak odmazde za napad na Belgorod prethodnog dana.

"Kao odgovor na taj teroristički čin ruske oružane snage udarile su centre za donošenje odluka i vojne instalacije", navelo je ministarstvo preko Telegrama.

Agencija Beta je ranije danas prenijela da je Rusija noćas sprovela nove napade bespilotnim letjelicama na Ukrajinu poslije upozorenja da ukrajinski udari na ruski pogranični grad Belgorod "neće proći nekažnjeno".

Kijev je saopštio da su u noćašnjim ruskim udarima pogođene stambene zgrade, hotel i kafei.

Rusija od početka sukoba koji traje 22 meseca negira da gađa civilne mete.

Ukrajina je danas saopštila da je oborila 21 dron od ukupno 49 koji su upućeni noćas na njenu teritoriju i dodala da je takođe bilo ispaljeno šest navođenih raketa na grad Harkov na sjeveroistoku.

Napadi Moskve izvršeni su poslije udara na ruski grad Belgorod prethodnog dana, za koji optužuje Ukrajinu.

Ukrajinska vojska je navela da je registrovala 49 Šahed dronova iranske proizvodnje koji su ciljali regione Harkov, Herson, Mikolajev i Zaporožje, i da je 21 uništen. Nije navela da li su šest raketa pogodile ciljeve.

Dvadesetosam ljudi ranjeno je u napadu na istočni grad Harkov, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

Iz kancelarije regionalnog tužioca navedeno je da su oštećeni hotel u centru grada, stambene zgrade, obdanište, prodavnice i administrativne zgrade.

U oblasti oko Kijeva u ruskom napadu dronom izazvan je požar u važnom infrastrukturnom objektu, naveli su lokalni zvaničnici ne precizirajući o čemu se radi.

Ruski napadi uslijedili su noćas poslije artiljerijskog napada ranije juče na ruski pogranični grad Belgorod u kome je, prema najnovijim podacima, poginulo 24 ljudi, među kojima i troje djece.

U napadu na Belgrod je povrijeđeno 108 ljudi, rekao je danas regionalni guverner Vjačeslav Gladkov, navodeći je bio najsmrtonosnijim na ruskom tlu od početka invazije na Ukrajinu prije 22 mjeseca.

Ruske vlasti optužile su Kijev za napad na Belgorod koji je uslijedio dan poslije serije vazdušnih napada Moskve širom Ukrajine koji su trajali 18 sati i u kojima je poginuo najmanje 41 civil.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je identifikovalo u udaru rakete Vampir češke proizvodnje i projektile Olha opremljeni kasetnom municijom.

"Ovaj zločin neće proći nekažnjeno", navelo je to ministarstvo juče preko društvenih mreža.

Na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN održanom sinoć na zahtjev Moskve, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je Kijev za "teroristički napad". On je rekao da je Ukrajina izvršila "namjerni čin terorizma uperen protiv civila", prenijeli su ruski mediji.

Bonus video: