Nema mira u Ukrajini ni za Novu godinu: Napadi na Odesu, Lavov, Mikolajev, Dnjepar, Donjeck

"Jasan prioritet neprijatelja ostaje lučka infrastruktura Odese, veliki broj bespilotnih letjelica je usmjeren sa mora u priobalno područje", saopštila je Južna vojna komanda Ukrajine na Telegramu

10527 pregleda 1 komentar(a)
Lavov, Foto: Reuters
Lavov, Foto: Reuters

Rusija je lansirala 90 napada dronovima u nekoliko sati uoči Nove godine, a ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su ih 87, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi agencija Rojters.

Ta agencija navodi i da je Ukrajinska vojska danas saopštila da je napad Rusije na grad Odesu tokom noći bio usmjeren na lučku infrastrukturu i da je izbio požar na jednom od lučkih terminala.

"Jasan prioritet neprijatelja ostaje lučka infrastruktura Odese, veliki broj bespilotnih letjelica je usmjeren sa mora u priobalno područje", saopštila je Južna vojna komanda Ukrajine na Telegramu.

Navodi se da je požar odmah ugašen i da nema povrijeđenih.

Sa druge strane,Oleh Kiper, guverner Odeske oblasti, guverner Odeske oblasti je na Telegramu saopštio da je najmanje jedna osoba poginula, a da je devet povrijeđeno u napadu ruskog drona na Odesu.

On je takođe rekao da su padali ostaci oborenih dronova izazvali nekoliko požara u stambenim zgradama u različitim djelovima grada.

Rojters prenosi da se na snimku na društvenim mrežama, koji je objavio gradonačelnik Odese Henadij Truhanov, vidi kako on pregleda oštećen stan sa polomljenim prozorima.

"Kažu da ćete kako dočekate Novu godinu tako i proživjeti godinu. Pa, ove godine Ukrajina će prekršiti ovo pravilo: istrajaćemo i pobijedićemo", rekao je Truhanov.

Regionalni guverner Maksim Kozicki kazao je da su sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine angažovani na odbijanju napada ruskih dronova na Lavov, prenosi Rojters.

Čovjek stoji pored muzeja posvećenog Romanu Šuheviču, vođi Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), koji je uništen u udaru ruskog drona
Čovjek stoji pored muzeja posvećenog Romanu Šuheviču, vođi Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), koji je uništen u udaru ruskog dronafoto: Reuters

Ta agencija navodi i da su zvaničnici u zapadnom ukrajinskom regionu Lavov, koji se graniči sa Poljskom, saopštili da je ruski vazdušni napad na početku Nove godine oštetio zgradu univerziteta u gradu Dubliani i oštetio spomenik komandantu Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA) 1940-ih na periferiji grada Lavova.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je ruski vazdušni napad takođe gađao regione Mikolajeva i Dnjepra.

Rojters prenosi pozivajući se na lokalnog zvaničnika kojeg je postavila Rusija da su u današnjem ukrajinskom granatiranju grada Donjecka poginule četiri osobe.

Donjeck
Donjeckfoto: Reuters

"Trinaest ljudi je takođe povrijeđeno u jakom granatiranju ukrajinskih snaga centra Donjecka", napisao je šef šireg regiona Donjecka čiji je grad Donjeck administrativni centar, Denis Pušilin, kojeg je postavila Rusija.

Donjeck
Donjeckfoto: Reuters

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ruske i ukrajinske izveštaje. Obje strane poriču da su ciljale civile u ratu koji je počeo punom invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Bonus video: