Pokajanje "gologuzih" i čvrsta ruka Kremlja

Zvijezde ruskog šoubiznisa redom se izvinjavaju narodu zbog jedne čudnovate žurke na kojoj su bili, ali izgleda da je Kremlj riješio da oni budu žrtveni jarci. Jer, stvari ne stoje baš najbolje u Rusiji.

12113 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Seks, droga, rokenrol, a onda niz pokajanja poznatih lica šoubiznisa pred kamerama. Priča je u Rusiji odjeknula glasnije od novogodišnjeg vatrometa, i to ne samo u trač-magazinima već i u državnoj Dumi i Kremlju.

Naime, 20. decembra je poznata blogerka pravila žurku u jednom moskovskom tehno-klubu, među gostima su bili pop-ikona Filip Kirkorov, pjevačica Lolita, raniji pobjednik Pjesme Evrovozije Dima Bilan i novinarska zvijezda Ksenija Sobčak.

Mediji prenose da je ulazak na žurku koštao i po deset hiljada eura, dres-kod je zahtijevao golišavost, dakle providne bluze, kratke suknje, erotske brusthaltere.

Jedan reper je došao sasvim nag, sa čarapom preko polonog organa – to je, kako je kasnije rekao pred sudom, trebalo da bude omaž Red Hot Čili Pepersima.

Na snimcima sa zabave nije bilo ničeg posebno neprikladnog, sve je djelovalo kao mješavina karnevala i Noći vještica.

"Gej-propaganda“ i napad na vrijednosti?

Avaj, čitav niz aktivista bliskih vlastima ili udruženja požalio se policiji zbog tih snimaka, tvrdeći da se širi "gej-propaganda" ili "narkomanska propaganda“.

Jedna poslanica ruske Dume zatražila je od nadležnih da provjere ima li prekršaja protiv "zabrane LGBT propagande“ i ukaza predsjednika za čuvanje "tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti“.

Elita šoubiznisa prvo se podsmijevala toj moralnoj panici, ali onda se pojavio snimak pjevača Kirkorova u kojem pokušava da opravda svoje ponašanje na žurci pred portparolom Kremlja Dimitrijem Peskovim.

Reper sa čarapom na penisu osuđen je na petnaest dana zatvora i veliku novčanu kaznu zbog izgredništva i "gej-propagande". Organizatorki žurke je prijećeno poreskom inspekcijom, na kraju je oglobljena sa nekih hiljadu eura.

Kasna "pokajanja“ pred kamerama

Onda je priča doživjela obrt. Zvijezde koje su se još juče podsmeijvale tom silnom uzbuđivanju, skoro istovremeno su objavile pokajničke snimke u kojima tvrde da nisu imali pojma kakav je "pravi karakter“ žurke na koju su išli.

Kirkorov - koji je u Rusiji popularan koliko Madona na Zapadu - rekao je da je morao biti "pažljiviji" u "ova teška doba, u doba herojstva". Priznao je "greške", poručio da je "patriota".

Ali, i to je bilo izgleda prekasno. Organizatori koncerata redom su otkazali njegove nastupe, njegove numere su izbačene iz već snimljenih novogodišnjih programa. Redom se iz javnog života eliminišu upravo zvijezde koje su ostale odane Kremlju čak i u doba agresije na Ukrajinu.

"Mislilo se da Kremlj vodi rat samo protiv političkih aktivista koji učestvuju u antiratnim protestima", kaže za DW muzički kritičar Artemij Troicki, koji živi u inostranstvu. "Zapravo se dešavaju stvari koje su još prije godinu dana bile nezamislive za ovu zemlju".

On kaže da su "skoro svi nadareni muzičari" ionako već napustili zemlju. "Ostali su samo usamljeni hrabri borci ili otupjeli konformisti“, dodaje Troicki. Vjeruje da će moderna ruska kultura uskoro ličiti na sjevernokorejsku. "Biće uskoro dozvoljeni samo vojni marševi".

Zgodno skretanje pažnje

Politikolog Dimitrij Oreškin, koji takođe živi u egzilu, kaže da horsko objavljivanje "pokajanja" pokazuje da su i učesnici sporne žurke shvatili da je naređenje za njihov progon stiglo sa samog vrha.

Kaže, prošlo je vrijeme kad je Kremlj htio da simulira normalnu svakodnevicu uprkos ratu. "Ništa nije kako je bilo. Cijela zemlja mora da se odriče, cijela zemlja je u ratnom stanju“, kaže, pa ne ide da neki "pokazuju gole guzice" na žurkama.

Oreškin dodaje da je tema zgodna za skretanje pažnje sa toga da je rat došao bliže. Ukrajinci su prethodnih dana izveli napade ne samo na anektirano poluostrvo Krim, već i na oblast Belgoroda.

Bio je potreban žrtveni jarac, kaže politikolog. "Hajde da kaznimo ove dekadentne elite, onda će običnom narodu biti bolje", sumira on poruku vlasti.

Bonus video: