Malta preuzima jednogodišnje predsjedavanje OEBS-om

OEBS, čije je sjedište u Beču, osnovan je 1973. i najveća je međuvladina bezbjednosna organizacija u svijetu sa 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera

6954 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Malta 1. januara od Sjeverne Makedonije preuzima jednogodišnje predsjedavanje Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Dužnost predsjedavajućeg vršiće šef diplomatije Malte Jan Borg.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je 1. decembra na kraju 30. Ministarskog savjeta OEBS u Skoplju, da je odluka o predsjedavanju Malte donijeta jednoglasno.

Na skupu u Skoplju sve zemlje učesnice saglasile se se da OEBS mora da postoji, ali su zapadne zemlje i Rusija optuživale jedna drugu da žele da unište organizaciju.

Borg je u Skoplju već naglasio spremnost Malte za predsjedavanje.

"Jednoglasna odluka svih 57 zemalja članica predstavlja svjedočanstvo naše zajedničke posvećenosti da nastavimo jačanje naše organizacije i, uprkos svim izazovima sa kojima se trenutno suočavamo, obezbijedimo da ova organizacija ostane čvrsta. OEBS je stvoren na zajedničkim principima i vrijednostima. To je inkluzivna platforma za efikasan dijalog i mi ćemo se pobrinuti da ga jačamo", naveo je Borg.

OEBS, čije je sjedište u Beču, osnovan je 1973. i najveća je međuvladina bezbjednosna organizacija u svijetu sa 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen je, s druge strane, u Skoplju izrazio očekivanje da će Malta, kao naredna predsjedavajuća, 2024. godine obaviti odličan posao i poslao poruku Rusiji, koja od početka invazija na Ukrajinu blokira rad organizacije.

"Sada je izbor na zemljama koje pokušavaju da blokiraju rad ove organizacije da vide da li su spremne da stanu uz civilizovanu zajednicu...ili žele da nastave sa opstrukcijama. U svakom slučaju, OSCE će raditi. Ali na njima je da izaberu da li žele da budu s nama u ovome", rekao je O'Brajen.

Bonus video: