Ankete: Desničarska Alternativa za Njemačku najjača u tri istočne pokrajine kojima predstoje izbori

AfD je do sada preuzimala vlast jedino na lokalnom nivou. Njeni kandidati su prošle godine pobijedili u trci za gradonačelnike ili načelnike tri mala okruga na istoku zemlje

5859 pregleda 0 komentar(a)
Drezden, glavni grad Saksonije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Drezden, glavni grad Saksonije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) trenutno je najjača politička stranka u tri pokrajine na istoku Njemačke, u kojima će ove godine biti održani pokrajinski izbori, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja.

Prema istraživanju Zeksiše cajtunga, AfD ima podršku 37 odsto birača u pokrajini Saksonija, konzervativnu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) podržava 33 odsto, a Ljevicu osam odsto birača, prenosi Dojče vele.

Tri stranke koje čine vladajuću koaliicju na državnom nivou, u Saksoniji trenutno mogu da računaju na svega 11 odsto glasova, budući da su Zeleni na sedam odsto, a da bi ispod cenzusa ostali Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca sa tri odsto i liberali sa jedan odsto podrške.

Uz Saksoniju, pokrajinsku vlast u septembru će birati i građani Tiringije i Brandenburga, dvije istočne pokrajine u kojima je AfD takođe najjača opcija.

Prema istraživanju javnog mnjenja instituta Jugov (YouGov), većina Njemaca vjeruje da će AfD najmanje u jednoj od tri istočne pokrajine osvojiti apsolutnu većinu i dobiti prvog pokrajinskog guvernera. U takav ishod vjeruje 53 odsto ispitanika u cijeloj zemlji i 58 odsto na istoku Njemačke.

U toj računici, međutim, nedostaje nova ljevičarska stranka popularne Sare Vagenkneht, nastala odvajanjem od Ljevice, budući da nje nije bilo u najnovijim anketama.

Vagenkneht je nedavno napustila Ljevicu i sa još nekoliko poslanika osnovala pokret za koji se vjeruje da bi mogao da preotme dio birača od Alternative za Njemačku.

Istraživanja, sprovedena dok se o toj novoj partiji samo spekulisalo, pokazala su da bi ona mogla da ima podršku do 12 odsto na državnom nivou.

U Saksoniji i Brandenburgu vladajuću koaliciju čine CDU i Zeleni, a u Tiringiji Ljevica, SPD i Zeleni.

Najnovije ankete pokazuju da će bez AfD biti teško ili čak nemoguće formirati vladajuću koaliciju u nekim od tih pokrajina.

Sve druge stranke koje su trenutno zastupljene u parlamentima Saksonije, Tiringije i Brandeburga u ovom trenutku isključuju mogućnost koalicije s AfD poslije septembarskih pokrajinskih izbora. To znači da bi AfD mogla da preuzme vlast jedino ako osvoji apsolutnu većinu, pod uslovom da nijedna od tih stranaka ne promijeni stav.

Međutim, anketa instituta Jugov pokazala je da 42 odsto Njemaca ne vjeruje da će CDU održati obećanje da neće ulaziti u koaliciju sa AfD.

AfD je do sada preuzimala vlast jedino na lokalnom nivou. Njeni kandidati su prošle godine pobijedili u trci za gradonačelnike ili načelnike tri mala okruga na istoku zemlje.

Lokalni izbori će 9. juna biti održani u sedam od 16 njemačkih pokrajina, a istog dana će cijela Njemačka birati nove poslanike Evropskog parlamenta.

To će biti prvi put od izbora u jesen 2021. da birači u cijeloj Njemačkoj izlaze na biračka mjesta, a rezultati glasanja bi mogli da ukažu koliko je nezadovoljstvo radom Šolcove vlade.

Najnovije ankete pokazuju da na državnom nivou demohrišćani imaju 32 odsto podrške, AfD 23 odsto, a da tri vladajuće partije (SPD, Zeleni i liberali) zajedno imaju oko 33 odsto.

Bonus video: