Lukašenko daje sebi imunitet od krivičnog gonjenja

Čini se da nova mjera ima za cilj dalje jačanje Lukašenkove moći i eliminisanje potencijalnih izazivača na sledećim predsjedničkim izborima, koji bi trebalo da se održe 2025.

7401 pregleda 10 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Autoritarni lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je 4. januara novi zakon koji mu daje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i sprečava opozicione lidere koji žive u inostranstvu da učestvuju na budućim predsjedničkim izborima.

Zakon o imunitetu se teoretski odnosi na svakog bivšeg predsjednika i članove njegove ili njene porodice.

U praksi, to je relevantno samo za 69-godišnjeg Lukašenka, koji gvozdenom šakom vlada Belorusijom skoro 30 godina.

Čini se da nova mjera ima za cilj dalje jačanje Lukašenkove moći i eliminisanje potencijalnih izazivača na sledećim predsjedničkim izborima, koji bi trebalo da se održe 2025.

Zakon značajno pooštrava zahtjeve za predsjedničke kandidate i onemogućava biranje opozicionih lidera koji su pobjegli iz zemlje posljednjih godina.

Samo državljani Bjelorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj zemlji imaju pravo da se kandiduju.

Bjelorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora u avgustu 2020, koji su opozicija i Zapad osudili kao namješten.

U to vrijeme bjeloruske vlasti su pritvorile više od 35.000 ljudi, od kojih su mnogi bili mučeni u pritvoru ili su napustili zemlju.

Lukašenko je takođe optužen za umješanost u ilegalno prebacivanje djece iz gradova u Ukrajini pod ruskom okupacijom u Belorusiju.

Prema tekstu novog zakona, Lukašenko, ukoliko ode sa vlasti, "ne može da odgovara za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsjedničkih ovlašćenja".

Zakon takođe kaže da će predsjedniku i članovima njegove porodice biti obezbijeđena doživotna zaštita države, medicinska njega, životno i zdravstveno osiguranje.

Nakon ostavke, predsjednik bi takođe postao doživotni član gornjeg doma parlamenta.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je pobjegla u susjednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov "strah od neizbježne budućnosti".

"Lukašenko koji je uništio sudbine hiljada Belorusa biće kažnjen po međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga neće zaštititi od toga, samo je pitanje vremena“, rekla je Tihanovskaja.

Politička opozicija u zemlji traži istragu o nestancima opozicionih političara i odvođenju ukrajinske djece.

"Osiguraćemo da diktator bude priveden pravdi", rekla je Tihanovskaja, ističući da se iza rešetaka u Belorusiji još uvijek nalazi oko 1.500 političkih zatvorenika.

Bonus video: