Dva voditelja neonacističkog podkasta u Velikoj Britaniji osuđena na ukupno 15 godina zatvora

Sadržaj koji su objavila dvojica osuđenih je "ima potencijal da ranjive ljude - posebno mlade, privuče terorizmu", navela je policija

8450 pregleda 6 komentar(a)
Osuđen na sedam godina zatvora: Tajron Paten-Volš, Foto: Metropolitan Police
Osuđen na sedam godina zatvora: Tajron Paten-Volš, Foto: Metropolitan Police

Dvojica Britanaca koji su vodili neonacistički podkast osuđena su danas na sedam i osam godina zatvora zbog podsticanja terorizma, saopštila je londonska policija.

Istraga je utvrdila da su dvojica optuženih, Tajron Paten-Volš (36) i Kristofer Gibons (40) napravili 21 epizodu podkasta u kojem su iznosili "homofobične, rasističke, antisemitske, islamofobične i mizogine komentare", navodi u saopštenju Skotland Jarda.

Ponekad su podsticali svoje slušaoce da "počine akte terorističkog nasilja", dodala je policija.

Gibons je napravio onlajn biblioteku stotina tekstova i drugog krajnje desničarskog sadržaja. On je danas osuđen na osam godina zatvora po osam tačaka zbog podsticanja na terorističke akte i po dvije za širenje terorističkih publikacija.

Kristofer Gibons
Kristofer Gibonsfoto: Metropolitan Police

Tokom suđenja u junu, istaknuto je da je Gibons opisao Arčija, sina princa Harija i njegove supruge Megan Markl kao "gnusobu". Za Harija je rekao da ga treba sudski goniti i "legalno ubiti zbog izdaje".

Paten-Volš osuđen je na sedam godina zatvora po osam tačaka zbog podsticanja na terorističke akte.

Sadržaj koji su objavila dvojica osuđenih je "ima potencijal da ranjive ljude - posebno mlade, privuče terorizmu", navela je policija.

Bonus video: