Poljska: Pokrenuta istraga zbog izjava da migrante treba smjestiti u Aušvic, mikročipovati, tetovirati...

"Imamo kasarne za imigrante: u Aušvicu, Majdaneku, Treblinki, Štuthofu"

7041 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužioci u Poljskoj istražuju komentatore koji su na desničarskoj TV stanici zbijali šale da migrante treba smjestiti u Aušvic ili da budu tetovirani ili mikročipovani kao psi.

Te stavove su tokom protekle sedmice iznijeli gosti na TV Republika, privatnoj stanici koja je postala poznata što podržava konzervativne stavove nakon što je konzervativna partija Pravo i pravda izgubila kontrolu nad poljskom vladom i javnim medijima.

Širenje govora mržnje je krivično djelo prema poljskom zakonu, a dok su javne TV stanice bile zaštićene od tržišnih i pravnih pritisaka pod prethodnom vladom, TV Republika se sada suočava sa takvim pritiskom.

Kontroverzne izjave date su dok EU pokušava da revidira svoj zastarjeli sistem azila, uključujući i plan za preseljenje migranata koji su ilegalno stigli posljednjih godina.

Satiričar i glumac Jan Pjetšak rekao je u nedjelju na TV Republika da ima "okrutnu šalu" kao odgovor na tu ideju.

"Imamo kasarne za imigrante: u Aušvicu, Majdaneku, Treblinki, Štuthofu", rekao je Pjetšak, misleći na koncentracione logore smrti koja je nacistička Njemačka koristila u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Tri dana kasnije, bivši urednik poljskog nedjeljnika Vprost Marek Krol, rekao je da migranti mogu biti čipovani kao psi, misleći na mikročipove koji mogu da pomognu da se izgubljeni ljubimci ponovo spoje sa njihovim vlasnicima, ali da bi bilo jeftinije tetovirati brojeve na njihovim lijevim rukama.

Programski direktor TV Republike, Mihal Rašon, rekao je da se kanal duboko ne slaže sa Krolovom izjavom, ali nije rekao da mu je zabranjen pristup na njenom programu, dodavši da je stanica "dom slobode govora, ali i da će biti "mjesto poštovanja svakog čovjeka".

Desničarski poslanik Marek Jakubiak je zatim uporedio imigrante sa "nepotrebnim otpadom", Rašon, koji je bio domaćin te emisije, zamolio ga je da izbjegava "ružna poređenja".

Premijer Donald Tusk oštro je osudio nedavne izlive ksenofobije i rekao da je to rezultat toga što su takvi ljudi i njihove ideje godinama podsticani od strane bivše vlade i sadašnjeg predsjednika Andžeja Dude.

Državni muzej Aušvic-Birkenau osudio je "nemoralne političke izjave u vezi sa izbjeglicama".

Bonus video: