Španija priznala kosovske pasoše

U dokumentu piše da "Španija od 1. januara priznaje obične pasoše koje izdaje Kosovo"

11455 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španija je priznala pasoše Kosova, čime je građanima Kosova omogućeno da putuju bez viza i u ovu zemlju, navodi se u dokumentu objavljenom 5. januara na portalu Odjeljenja za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije.

U dokumentu piše da "Španija od 1. januara priznaje obične pasoše koje izdaje Kosovo".

"To ni u kojem obliku ne implicira službeno priznanje Kosova kao nezavisne države", ističe se.

Od 1. januara građani Kosova s biometrijskim pasošima mogu putovati u zemlje šengenskog prostora, nakon stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza.

"Kako je bezvizni režim počeo 1. januara, Španija je kao odredište dodana zemljama šengenskog prostora u koje možemo putovati putem [vizne] liberalizacije, dok je ranija prepreka bila nepriznavanje našeg pasoša", napisao je na Facebooku zamjenik kosovskog premijera, Besnik Bislimi.

Putovanje bez viza isprva nije bilo opcija u slučaju Španije.

Španija je među pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a među njima su Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija. Međutim, navedene zemlje priznaju putne isprave koje izdaju vlasti na Kosovu.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova koji imaju biometrijske pasoše da borave do 90 dana, unutar šest mjeseci, u bilo kojoj od 27 država članica šengenskog prostora.

Putovanje bez viza je za turističke i porodične posjete ili slično. Međutim, liberalizacija viznog režima ne znači radne dozvole ili ostale pogodnosti.

Kosovo je posljednja država Zapadnog Balkana čiji se građani do 1. januara 2024. godine nisu mogli slobodno kretati unutar šengenske zone.

Uprkos činjenici da je od 2018. godine Evropska komisija nekoliko puta potvrdila da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, neke zemlje su više puta izrazile rezervu.

Bonus video: