Tajani: Evropska unija bi trebala da ima svoju vojsku

"U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Država, Kine, Indije, Rusije, sa krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika - italijanske, njemačke ili francuske građane može da zaštiti samo ono što već postoji, Evropska unija"

24406 pregleda 34 reakcija 20 komentar(a)
Antonio Tajani, Foto: Reuters
Antonio Tajani, Foto: Reuters

Evropska unija trebala bi da osnuje vlastitu kombinovanu vojsku koja bi mogla da učestvuje u čuvanju mira i sprječavanju sukoba, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

U intervjuu za italijanski list "La Stampa" rekao je da je čvršća evropska saradnja u odbrani prioritet stranke Forca Italija koju on vodi.

"Ako želimo biti čuvari mira u svijetu, treba nam evropska vojska. I to je osnovni uslov da bismo mogli imati djelotvornu evropsku spojlnu politiku", rekao je Tajani.

"U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Država, Kine, Indije, Rusije, sa krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika - italijanske, njemačke ili francuske građane može da zaštiti samo ono što već postoji, Evropska unija", dodao je.

Evropska odbrambena saradnja sve je više na političkom dnevnom redu nakon ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine.

Međutim, napori su bili više usredsređeni na širenje NATO-a, pri čemu se članica EU-a Finska pridružila savezu prošle godine, a Švedska je takođe na putu da postane članica.

Tajani je takođe rekao da bi 27-člana EU trebala da racionalizuje svoje ruvodstvo i da ima jedno predsjedništvo, umjesto sadašnje strukture predsjednika Evropskog savjeta i predsjednika Evropske komisije.

Tajani je lider stranke Forca Italija nakon smrti Silvija Berluskonija prošle godine.

Izbori za Evropski parlament u junu biće prvo mjerilo popularnosti stranke nakon smrti bivšeg lidera, prenosi agencija Hina.

Bonus video: