Mišel planira da napusti funkciju prije isteka mandata

Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji

2045 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta, Belgijanac Šarl Mišel izjavio je danas da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament u junu i dodao da namjerava da napusti sadašnju funkciju u julu, prije isteka mandata.

"Odlučio sam da se kandidujem za evropske izbore u junu 2024", rekao je Mišel za belgijske medije Soar i Libr Belžik.

"To znači da obavljam svoju funkciju predsjednika Evropskog savjeta sve dok ne položim zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu, što će biti 16. jula", rekao je Mišel (48), čiji mandat treba da istekne krajem novembra 2024.

Mišel je rekao da je poslije evropskih izbora, krajem juna, početkom jula, planirano da se Evropski savjet sastane i odredi njegovog nasljednika.

Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji.

On je u julu 2019. izabran da naslijedi Poljaka Donalda Tuska na mjestu predsjednika Evropskog savjeta, institucije koja okuplja šefove država ili vlada država članica. Mišel je tokom mandata bio odgovoran za organizovanje rada samita EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna u 27 zemalja EU. Oni će dovesti do obnove na čelu evropskih institucija, uključujući Evropsku komisiju i Evropski savjet.

Evropski poslanici, njih 720, biraju se na opštim direktnim izborima, na period od pet godina.

Bonus video: