U Portugalu novi lider socijalista preuzeo funkciju

Pedro Nuno Santoš je ekonomista po struci i imao je ključnu ulogu u prvoj vladi Antonija Koste, kao državni sekretar za parlamentarna pitanja, zadužen za odnose sa radikalno lijevim strankama

7293 pregleda 0 komentar(a)
Pedro Nuno Santoš, Foto: Reuters
Pedro Nuno Santoš, Foto: Reuters

Novi generalni sekretar portugalske Socijalističke partije Pedro Nuno Santoš zvanično je danas preuzeo funkciju od prethodnika i premijera u ostavci Antonija Koste, pogođenog aferom trgovine uticajem.

Ostavka Koste, koji je na vlasti bio od kraja 2015. godine, dovela je do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 10. mart.

"Na nama je ogromna odgovornost da napišemo novo poglavlje u knjizi vladavine socijalista i razvoja zemlje", rekao je Santoš (46) u govoru na zatvaranju kongresa te stranke.

Santoš je ekonomista po struci i imao je ključnu ulogu u prvoj vladi Antonija Koste, kao državni sekretar za parlamentarna pitanja, zadužen za odnose sa radikalno lijevim strankama. To je omogućilo socijalistima da dođu na vlast i obustave politiku štednje koju je do tada vodila desnica.

Portugal je početkom novembra zapao u političku krizu, poslije niza hapšenja, pretresa i podizanja optužnice protiv šefa kabineta Koste i njegovog ministra za infrastrukturu, zbog trgovine uticajem.

Tužilaštva je tada saopštilo da je Kosta predmet posebne istrage, poslije čega je on odmah najavio ostavku, precizirajući da neće tražiti novi mandat.

Prema tamošnjim medijima, sasvim je moguće da je Kosta umiješan u dio pomenutih nezakonitih poslova.

Bonus video: