Pet osoba zarobljeno u pećini u Sloveniji, spasioci čekaju pad nivoa vode

Zarobljene osobe imaju od 22 do 58 godina, a u pećinu, do koje je moguće doći samo brodom, krenuli su juče ujutro

27427 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pet osoba ostalo je zarobljeno u Križnoj jami u Sloveniji gdje je zbog obilnih padavina došlo do naglog rasta nivoa rijeke, a u njihovom spašavanju učestvuje više jedinica speleološke službe, kao i vatrogasci.

Tročlana porodica i vodič ostali su u subotu poslijepodne zarobljeni u Križnoj jami u opštini Cerknica zbog porasta vodostaja rijeke Bloščice.

"Svi su dobrog zdravlja i na sigurnom mjestu, ali su zarobljeni dok se nivo vode ne spusti, što bi moglo da potraje nekoliko dana", rekao je regionalni komandir Civilne zaštite, Sandi Curk.

Zarobljene osobe imaju od 22 do 58 godina, a u pećinu, do koje je moguće doći samo brodom, krenuli su juče ujutro, javlja Radio-televizija Slovenije.

Rijeka Bloščica, koja protiče kroz pećinu, u međuvremenu je zbog padavina počela bujati i poplavila je dio pećine.

"Budući da posjetioci nisu izašli iz pećine do 15.00 sati, obavijestili su informacioni centar koji je aktivirao speleo-spasilačku službu Slovenije", rekao je šef ove službe, Luka Zalokar.

Ronioci su zatim ušli u pećini i zatekli posjetioce nepuna dva kilometra od ulaza u pećinu pod Križnom gorom.

Utvrdili su da su posjetioci nepovrijeđeni te da su se povukli na sigurno mjesto gdje su speleolozi već pripremili sigurnu tačku u slučaju sličnih događaja.

Prema prvim predviđanjima, voda bi se već trebala početi povlačiti, kada će se temperature početi spuštati.

Takođe bi moglo proći nekoliko dana dok put iz pećine ponovno ne bude siguran. U akciji spašavanja trenutno učestvuje 35 speleoloških spasilaca i osam ronilaca iz cijele Slovenije, a u radu im pomaže i 11 vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite.

Spasioci će se do posjetilaca u pećini vratiti tokom dana, jer je put do njih naporan i traje nekoliko sati.

Bonus video: