FOTO Traktori u centru Berlina - nezadovoljni poljoprivrednici blokiraju cijelu Njemačku

Odgovor na planove vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija

11545 pregleda 10 komentar(a)
Traktori ispred Brandenburške kapije u glavnom gradu Njemačke, Foto: Reuters
Traktori ispred Brandenburške kapije u glavnom gradu Njemačke, Foto: Reuters

Njemački poljoprivrednici počeli su rano jutros proteste širom zemlje kao odgovor na planove vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, dok se koaliciona vlada bori da popravi finansije.

Iz Njemačke stižu fotografije koje pokazuju konvoje traktora i kamiona na mnogim putevima u zemlji, kao i na temperaturama ispod nule kolika je bila pred zoru, piše Rojters.

U izvještajima policije navodi se da su putevi i rampe na autoputevima blokirani na više lokacija, što je izazvalo gužve u saobraćaju tokom jutarnjeg špica.

Poljoprivrednici su ranije obećali da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute do narednog ponedjeljka, jer kako su upozorili ukidanje poreskih olakšica će isključiti mnoge farmere iz poslovanja.

Iz Udruženja poljoprivrednika Njemačke (DBV) u intervjuu objavljenom u ponedjeljak zamolili su javnost za razumijevanje.

"Ne želimo da izgubimo podršku i solidarnost koju smo dobili od velikog dijela stanovništva", poručili su za magazin "Štern", ali i rekli da farmeri "neće prihvatiti planirana povećanja poreza za poljoprivredni sektor".

Reakcija farmera navela je koaliciju kancelara Olafa Šolca - koja se utrkivala da finalizuje nacrt budžeta za 2024, a koji je odložen sudskom presudom - da napravi neočekivane promjene, uključujući modifikaciju planova za smanjenje subvencija za poljoprivredu.

Zbog planova vlade hiljade poljoprivrednika je u decembru traktorima otišlo u Berlin gdje su blokirali saobraćaj i prosipali gnojivo po ulicama. Zbog iskazanog nezadovoljstva vlada je djelimično odustala od planiranog smanjenja subvencija.

Popust na porez na vozila za poljoprivredu ostaće na snazi, dok bi subvencija na dizel postepeno bila ukinuta tokom nekoliko godina umjesto da bude odmah ukinuta, saopštila je vlada, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poljoprivredni sektor, međutim, navodi da to nije dovoljno i pozvao je vladu da potpuno odustane od planova objavljenih nakon što je vlada morala da pronađe uštede u budžetu, pa su se traktori sinoć i jutros ponovo našli u ispred Brandenburške kapije u centru glavnoh grada Njemačke.

Budžetska kriza u Njemačkoj je nastala poslije šokantne sudske odluke da vlada ne može da neiskorišćena sredstva za borbu protiv posljedica pandemije prebaci u fond za zelenu tranziciju

Bonus video: