Slovenija: Kraj višednevne drame, uspješna evakuacija zarobljenih u pećini

Pet osoba - tročlana porodica i dva vodiča - je danas oko 15 časova uspješno spaseno

26776 pregleda 10 komentar(a)
Foto: facebook.com/jzsjrs
Foto: facebook.com/jzsjrs
Ažurirano: 08.01.2024. 16:20h

Pet osoba, koje su od subote bile zarobljene u Križnoj jami u Sloveniji zbog obilnih padavina, spasioci su danas popodne uspješno evakuisali, prenosi N1.

Voda u pećini je tokom noći opala, a spasilačka ekipa je ujutru krenula na Križnu goru, gdje su se zarobljeni ljudi ukrcali u čamac.

Komandant Civilne zaštite Sandi Ćurk potvrdio je za N1 da je evakuacija bila uspješna, a pet osoba - tročlana porodica i dva vodiča - je oko 15 časova uspješno spaseno.

Njih trenutno pregleda medicinsko osoblje.

Tokom vikenda spasilačke ekipe su uspjele da dođu do petoro zarobljenih ljudi, a put do njih i nazad iz pećine trebalo je dobrih osam sati. Ali nivo vode u pećini je i dalje bio previsok da bi se oni bezbjedno izveli na površinu.

Jutro je donijelo dobre vijesti jer se tokom noći voda u pećini povukla. Već oko osam časova ujutru se čamcem moglo proći kroz prvi sifon, a potom su ronioci pećinsko-spasilačke službe i ronioci jedinice za brze intervencije Uprave za zaštitu i spašavanje prešli put do zarobljenih ljudi, potvrdio je za N1 komandant Civilne zaštite Sandi Curk.

U celoj akciji spasavanja u nedjelju je učestvovalo 95 ljudi, danas 45, a komandant Opštinskog štaba civilne zaštite Cerknica Matjaž Knap objasnio je da je veoma važna i logistička podrška.

Spaseni su u dobrom psihičkom i fizičkom stanju, nalaze se u bivaku, imaju grijalice, kuvaju i čekaju, rekli su nadležni.

„Pozitivni su i nasmijani. Kreću se, nekima nedostaju cigarete, a mladima telefoni“, rekao je Damir Podnar, rukovodilac jedinice tehničkog ronjenja u Upravi za zaštitu i spasavanje.

Bonus video: