Atal novi premijer Francuske

Gabrijel Atal je zamijenio Elizabet Born, koja je podnijela ostavku u ponedjeljak

10155 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao je danas svog bliskog saveznika Gabrijela Atala za novog premijera, javili su radio RTL i BFM TV.

Atal je zamijenio Elizabet Born, koja je podnijela ostavku u ponedjeljak.

Očekuje se i zvanično saopštenje Jelisejske predsjedničke kancelarije povodom imenovanja Atala za premijera.

Makron se zahvalio Born, bivšoj premijerki, na njenom "uzornom" radu u "službi nacije".

Za 20 mjeseci na čelu vlade, Born je preuzela veoma nepopularnu penzijsku reformu i veoma kontroverzni zakon o imigraciji.

Nakon što je maturirao na privatnoj “Ecole Alsacienne”, gdje se već šestogodišnjaci pripremaju za sjajne karijere, Atal je studirao na elitnom univerzitetu “Sciences Po”.

I prije magistriranja, sa 23 godine postao najmlađi savjetnik u vladi, sa 25 zamjenik gradonačelnika Vanvesa, zatim poslanik, sa 28 najmlađi državni sekretar, sa 29 portparol stranke, sa 31 godinu portparol vlade, a sa 33 ministar.

Kao i Makron, i Atal je svoju političku karijeru započeo kod socijalista, gdje je bio jedan od pristalica Dominika Stros-Kana, koji je bio velika nada ekonomski liberalne ljevice sve do "Afere Sofitel" i političkog pada.

Iz ovog kruga je nastala grupa mladih, ambicioznih ljudi koji su činili jezgro moći oko predsjednika, na početku Mackonovog mandata.

Sa pozicije ministra obrazovanja na početku ove školske godine uveo je zabranu nošenja abaje (duge haljine koje nose žene u arapskom svijetu) u francuskim školama. „Abaji nije mjesto u školi. Moramo da formiramo čvrsti front“, rekao je tada Atal. Najavljivao je i da će povući Makronovu propalu reformu mature i povećati plate slabo plaćenim prosvjetnim radnicima. Kao ministar budžeta, bio je glasni branitelj srednje klase, jer zna da će upravo ova velika grupa stanovništva vjerovatno odlučiti pobjednika na sljedećim predsjedničkim izborima.

Bonus video: