Skup aktivista za LGBT prava u Sankt Peterburgu protekao bez incidenata

Događaj je protekao u miru, osim uvreda koje su prolaznici dobacivali učesnicima i pokušaja da im otmu zastavu duginih boja
80 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2017. 16:43h

Više desetina ljudi učestvovalo je u subotu na skupu podrške homoseksualcima koji je protekao bez izgreda, što je rijetkost u Rusiji, gdje vlasti u načelu zabranjuju Parade ponosa koje su, takođe, i na meti napadača.

Gradska uprava drugog po veličini ruskog grada ovaj put je zabranila povorku, ali je odobrila skup u parku u središtu grada na kojem je učestovalo šezdesetak ljudi, prenosi Hina.

Prije nego su se razišli, učesnici su izvikivali: "NE homofobiji u Čečeniji", konzervativnoj republici na ruskom Kavkazu, gdje vlasti progone pripadnike LGBT zajednice, objavila su udruženja i mediji.

"Naša vlada je homofobna. Lezbejka sam i došla sam reći da postojimo", rekla je za AFP Karina (25), koja nije htjela otkriti prezime.

Skup je protekao u miru, osim uvreda koje su prolaznici dobacivali učesnicima i pokušaja da im otmu zastavu duginih boja.

Rusija, gdje se homoseksualnost do 1993. smatrala kaznenim djelom, a do 1999. bolešću, donijela je 2013. zakon kojim se novčanom kaznom i zatvorom kažnjava svaka "promocija" homoseksualnosti među maloljetnicima.

Galerija

Bonus video: