Slucki: Optužiti SSSR za Drugi svjetski rat je krajnji stepen političkog cinizma

On je rekao da "doprinos sovjetskog naroda pobjedi nad braon kugom, oslobođenju Evrope, pa samim tim i Poljske, od nje, ne može i ne smije biti predmet sumnje"
92 pregleda 0 komentar(a)
Leonid Slucki, Foto: Screenshot (RT)
Leonid Slucki, Foto: Screenshot (RT)
Ažurirano: 12.08.2017. 15:10h

Predsjednik spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Leonid Slucki ocijenio je danas komentare poljskog ministra spoljnih poslova Vitolda Vaščikovskog o krivici Sovjetskog Saveza za izbijanje Drugog svjetskog rata kao "krajnji stepen političkog cinizma i istorijske nepismenosti", prenijela je agencija Tass.

"Takve akcije i iskazi su nečuveni i opasni jer otvoreno ohrabruju revizioniste i duhovne nasljednike nacista", rekao je Slucki novinarima.

Prema njegovim riječima, poljski ministar Vitold Vaščikovski je "u cilju opravdavanja državne blasfemije i skrnavljenja sjećanja sa borce protiv fašizma došao do krajnjeg stepena političkog cinizma i istorijske nepismenosti".

"Optuživanje SSSR-a za izbijanje Drugog svjetskog rata paralelno sa nacističkom Njemačkom - to je još jedan gnusni pokušaj prekrajanja istorije, što je čest grijeh današnjih poljskih političara", izjavio je Slucki.

On je rekao da "doprinos sovjetskog naroda pobjedi nad braon kugom, oslobođenju Evrope, pa samim tim i Poljske, od nje, ne može i ne smije biti predmet sumnje".

"Državna duma je već osudila poljski zakon o spomenicima vojnicima oslobodiocima. Zajedno sa nama je nastupio i izraelski Kneset. Nadam se da će i evropski parlament prihvatiti našu poziciju i da neće dozvoliti izrugivanje zajedničkom istorijskom sjećanju", dodao je Slucki.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je juče izjavio da je "Sovjetski Savez mnogo doprinio početku Drugog svjetskog rata" jer je napao Poljsku malo pošto je to učinila Njemačka.

Izjava Vaščikovskog je bila reakcija na izjavu ruskog ambasadora u Varšavi da spomenici sovjetskim vojnicima u Poljskoj moraju biti očuvani iz zahvalnosti za oslobođenje od fašizma, piše Tass.

Bonus video: