Zelenski: Putin neće stati, želi da nas potpuno okupira, Litvanija, Letonija, Estonija, Moldavija mogu biti sljedeće

Zelenski je naglasio i da u danima kada Rusija obnavlja masivne vazdušne napade, Kijevu "veoma nedostaju" savremeni sistemi protivvazdušne odbrane

5468 pregleda 25 reakcija 24 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je 10. januara da svako odlaganje zapadne pomoći Kijevu ohrabruje Kremlj, skoro dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je boravio u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, u okviru iznenadne posjete baltičkim državama, kako bi obezbijedio vojnu i finansijsku podršku Zapada za rat.

"On (ruski predsjednik Vladimir Putin) neće stati", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom.

"Želi da nas potpuno okupira", dodaje ukrajinski predsjednik, "a ponekad, nesigurnost partnera u pogledu finansijske i vojne pomoći Ukrajini samo povećava hrabrost i snagu Rusije".

Komentari Zelenskog dolaze dok se zapadni partneri kolebaju oko kontinuirane podrške Ukrajini.

Zelenski je upozorio da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini, već da će napasti druge susjede ukoliko saveznici ne udruže snage da ga zaustave.

"Moramo razumjeti da Litvanija, Letonija, Estonija, Moldavija mogu biti sljedeće ako ga mi (Ukrajina) ne zaustavimo", dodao je on.

Zelenski je naglasio i da u danima kada Rusija obnavlja masivne vazdušne napade, Kijevu "veoma nedostaju" savremeni sistemi protivvazdušne odbrane.

"Posljednjih dana Rusija je napala Ukrajinu sa ukupno 500 različitih projektila: uništili smo 70 odsto njih. Sistemi protivvazdušne odbrane su stvar broj jedan koja nam nedostaje", rekao je Zelenski.

Obilazak tri bivše sovjetske republike Letonije, Litvanije i Estonije - sve sada članice EU i NATO - prvo je zvanično putovanje Zelenskog u inostranstvo ove godine.

Kako je ranije najavio, na dnevnom redu susreta sa baltičkim liderima su bezbjednost, podrška Ukrajini, integracije u EU i NATO, te dalja koordinacija evropske podrške.

U međuvremenu, u Ukrajini je 10. januara ujutro proglašena potpuna uzbuna za vazdušni napad, a vlasti su uputile građane u skloništa zbog povećane opasnosti od ruskih raketnih udara.

U posljednjih nekoliko dana, Ukrajina je doživjela nekoliko masivnih ruskih napada dronovima i projektilima. Kao rezultat ovih granatiranja, stotine su ranjenih i desetine mrtvih.

Bonus video: