"NATO saveznici nastaviće da pružaju Ukrajini veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć"

Saveznici su, kako se navodi, oštro osudili eskalaciju ruskih vazdušnih napada, kao i rusko korišćenje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje i bespilotnih letjelica iz Irana

6185 pregleda 14 komentar(a)
Dobrovoljac koji želi da se pridruži 3. zasebnoj jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine na obuci, Foto: Reuters
Dobrovoljac koji želi da se pridruži 3. zasebnoj jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine na obuci, Foto: Reuters

NATO saveznici nastaviće da pružaju Ukrajini veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, poručeno je na sastanku Alijanse sa Ukrajinom.

Na veb stranici NATO-a objavljeno je da se Savjet NATO-Ukrajina sastao danas, nakon nedavnih talasa ruskih vazdušnih napada na ukrajinske civile i infrastrukturu.

Saveznici su, kako se navodi, oštro osudili eskalaciju ruskih vazdušnih napada, kao i rusko korišćenje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje i bespilotnih letjelica iz Irana.

“Danas su saveznici jasno stavili do znanja da će nastaviti da pružaju Ukrajini veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, a mnogi saveznici su iznijeli planove za pružanje milijardi eura dodatnih kapaciteta 2024. godine”, navodi se u objavi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da NATO oštro osuđuje ruske napade raketama i dronovima na ukrajinske civile, uključujući oružje iz Sjeverne Koreje i Irana.

“Putin drugu godinu zaredom pokušava da iscrpi Ukrajinu masovnim napadima, ali mu to neće uspjeti”, kazao je Stoltenberg.

Ruska kampanja okrutnosti, kako je naveo, samo jača odlučnost Ukrajine.

“Dok Moskva intenzivira svoje napade na ukrajinske gradove i civile, saveznici u NATO-u jačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu”, kazao je Stoltenberg.

Sastanak je održan na nivou ambasadora i sazvan je na zahtjev Ukrajine.

Savjet NATO-Ukrajina osnovan je na samitu NATO-a u julu 2023. godine i služi kao forum za zajedničke konsultacije, donošenje odluka i aktivnosti između NATO-a i Ukrajine.

Bonus video: