Da li kriza s "boingom" utiče i na evropske avio-kompanije i putnike?

Zbog incidenta s "boingom 737 MAX 9" koji se dogodio 6. januara, američka avio uprava FAA uvela je zabranu letova za 171 avion iz te serije u SAD

5921 pregleda 2 komentar(a)
Boing 737 MAX 9, Foto: Reuters
Boing 737 MAX 9, Foto: Reuters

Nakon što je skoro došlo do katastrofe "boinga 737 MAX 9", taj model je sada pod pomnim nadzorom američkih vlasti. Da li incident ima posljedice i po evropske avio-kompanije i putnike?

Koliko je aviona tog tipa u upotrebi u svijetu?

Zbog incidenta s Boingom 737 MAX 9 koji se dogodio 6. januara, američka avio uprava FAA uvela je zabranu letova za 171 avion iz te serije u SAD. Prema podacima službe za analizu avio-saobraćaja "Cirium", u svijetu je u pogonu oko 215 aviona tog tipa. Flota Junajted erlajnsa ima 79 takvih aviona, što je čini najvećom na svijetu. Aljaska erlajns koristi 65 aviona tog tipa.

Osim Junajted erlajnsa i Aljaska erlajnsa, Boingom 737 MAX 9 između ostalih leti i Kopa erljans iz Paname. Aeromeksiko, Flajdubai, kazahstanski avio-prevoznik SCAT, Turkiš erlajns, Ajslender i indonežanski prevoznik Lajon er takođe su koristili nekoliko aviona Boing 737 MAX 9. Njemačka Lufthanza, prema riječima portparolke te kompanije, ne koristi Boing 737 MAX 9 i nije ga naručila.

Kako je reagovala Evropska agencija za bezbjednost avio-saobraćaja?

Evropska agencija za bezbjednost avio-saobraćaja (EASA) preuzela je američku zabranu letjenja za Boing 737 MAX 9, navodi se u saopštenju EASA. Međutim, agencija dodatno naglašava da, prema njenim saznanjima, nijedan avio-prevoznik u državama-članicama EASA ne koristi avion te posebne konfiguracije. Članice EASA su države EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Britanska avio-uprava CAA takođe je saopštila da taj tip aviona nije u upotrebi u Velikoj Britaniji.

Šta je posebno u vezi s tim određenim tipom aviona?

Boing 737 MAX 9 proizvodi se u nekoliko verzija, koje se razlikuju po broju sjedišta. Ako se odabere verzija s većim brojem sjedišta, povećava se broj potrebnih izlaza za slučaj opasnosti. Taj model je standardna verzija Boinga 737 MAX 9. Postoje i verzije za manji broj putnika. Jedan takav model je koristila Aljaska erlajns.

U konfiguraciji u kojoj je došlo do oštećenja, izlaz u sredini kabine zamijenjen je držačem sjedišta, ukazuje EASA. Tu vrstu obično koriste avio-kompanije koje lete s manjim brojem putnika. Kod njih dodatni izlaz nije neophodan da bi se ispunili bezbjednosni zahtjevi za evakuaciju, navodi se.

Takva ploča za izlaz u slučaju nužde pričvršćena je na avion s dvanaest držača. Četiri šrafa sprečavaju pomjeranje po vertikali.

"Vrata su se pomjerila na gore i odmakla se od graničnika, što je prouzrokovalo pucanje držača", objasnio je Klint Krukshenks, inženjer Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja (NTSB).

Šta rade avio-kompanije?

Avio-kompanija Ajselender objavila je u ponedjeljak da nije pogođena zabranom letjenja Boinga 737 MAX 9.

"Potvrđeno je da je problem povezan s opremom koja nije deo Ajslenderove konfiguracije Boinga 737 MAX 9", citirala je novinska agencija Rojters portparola te avio-kompanije. Ajslender ima četiri aviona tog tipa, ali svi oni imaju izlaze za slučaj opasnosti.

Isto je i kada je riječ o verziji kojom leti Lajon er – ali avioni te kompanije ipak za sada ostaju na zemlji. U jesen 2018. godine srušio se avion kompanije Lajon er tipa 737-8 Max, a svi putnici i članovi posade su poginuli.

Turkiš erlajns objavio je da provjerava svojih pet aviona. Dok se tehnička istraga ne završi i ne preduzmu mjere koje zahtijevaju vlasti, Turkiš erlajns je odlučio da povuče iz saobraćaja pet svojih Boinga 737 Max 9, objavio je informativni portal "Aerotelegraf" citirajući predstavnka Turkiš erlajnsa.

Šta slijedi za Boing?

Trenutno se čini da bi uočeni nedostaci potencijalno mogli da predstavljaju ozbiljniji problem. Avio-kompanija Aljaska erlajns, kao i Junajted erlajns, otkrili su labave šarafe i djelove za pričvršćivanje i na drugim svojim avionima. NTSB se sada najprije koncentriše na pogođeni avion, ali, kako istraga bude napredovala, neće oklijevati da podnese sveobuhvatnije bezbjednosne preporuke ako bude bilo potrebno, rekla je šefica agencije Dženifer Homendi.

"Moramo prije svega da saznamo šta se dogodilo s tim avionom", rekla je Homendi i dodale da će, ako postoji veliki problem u cijelom sistemu ili u kompletnoj floti, NTSB izdati hitnu bezbjednosnu preporuku za rekonstrukciju i uvođenje promjena u avionu.

Kakve posljedice incident ima na reputaciju Boinga?

Bezbjednosni incidenti u posljednjih nekoliko godina postaju sve veći problem za tu američku kompaniju. Prošlog decembra, Boing je dao nalog da se provjeri imaju li noviji 737 Max-Jets labavih spojeva.

Ranije je bilo problema zbog grešaka u proizvodnji kod dobavljača "Spirit aerosistems".

Šef Boingovog velikog kupca Rajanera, Majkl O’Liri, u intervjuu za "Fajnenšel tajms" pozvao je američku kompaniju da poboljša kontrolu kvaliteta. Niskobudžetni prevoznik Rajaner upravlja flotom od 737 aviona. S flotom je sve u redu, tvrdi O’Liri, "ali nam ipak nije potreban ovakav kratkoročni problem s reputacijom."

Bonus video: