Zelenski isključio mogućnost prekida vatre u ratu sa Rusijom: Pauza bi mogla da nas slomi

Tokom boravka u glavnom gradu Estonije, u okviru dvodnevne posjete baltičkim zemaljama, Zelenski je rekao i da Moskva kupuje artiljerijske granate i rakete od Sjeverne Koreje i bespilotne letjelice od Irana

4692 pregleda 11 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u Estoniji isključio mogućnost prekida vatre u ratu njegove zemlje sa Rusijom, rekavši da bi snage Kremlja iskoristile pauzu da se dodatno naoružaju i pregrupišu.

"Pauza na ukrajinskom ratištu neće značiti pauzu u ratu. Pauza bi išla naruku Rusiji. To bi kasnije moglo da nas slomi", rekao je Zelenski u Talinu.

Ograničeni prekidi vatre povremeno su predlagani od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali nikada nisu stupili na snagu.

Zaraćene strane nastoje da se dodatno naoružaju poslije 22 mjeseca borbe čiji se kraj ne nazire. Budući da je linija fronta, duga oko 1.500 kilometara, uglavnom statična tokom ledenog vremena, objema stranama su potrebne artiljerijske granate, rakete i dronovi koji omogućavaju udare velikog dometa.

Tokom boravka u glavnom gradu Estonije, u okviru dvodnevne posjete baltičkim zemaljama, Zelenski je rekao i da Moskva kupuje artiljerijske granate i rakete od Sjeverne Koreje i bespilotne letjelice od Irana.

Zelenski vrši pritisak na zapadne saveznike da pruže veću podršku Ukrajini, koja je od njih već dobila milijarde dolara vojne pomoći.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim, predsjednik Estonije Alar Karis rekao je da Ukrajini treba više oružja i da joj treba bolje oružje.

Karis
Karisfoto: Reuters

"Moramo povećati kapacitete vojne proizvodnje kako bi Ukrajina dobila ono što joj je potrebno. I ne sjutra, treba da dobiju danas", rekao je Karis.

Zelenski je juče posjetio Litvaniju, a iz Talina ide u Letoniju.

On je juče u Viljnusu rekao da je Ukrajina pokazala svijetu da se ruska vojska može zaustaviti.

Bonus video: