Sunak ide u iznenadnu posjetu Ukrajini

"Dvije godine Ukrajina se borila s velikom hrabrošću da odbije brutalnu rusku invaziju. Oni se i dalje bore, nepokolebljivi u svojoj odlučnosti da brane svoju zemlju i brane načela slobode i demokratije"

4792 pregleda 11 komentar(a)
Sunak i Zelenski tokom posjete ukrajinskog predsjednika Londonu 2022., Foto: Shutterstock
Sunak i Zelenski tokom posjete ukrajinskog predsjednika Londonu 2022., Foto: Shutterstock

Britanski premijer Riši Sunak dolazi u iznenadniu posjetu Kijevu kako bi se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, budući da je Velika Britanija najavila da će dati gotovo tri milijarde eura vojne pomoći toj zemlji tokom sljedeće godine.

Zelenski vrši pritisak na saveznike Zapada da pruže više podrške zemlji u borbi protiv ruske agresije.

Kriza na Bliskom istoku i rat u Gazi takođe su odvratili globalnu pažnju od rusko-ukrajinskog sukoba, piše Gardijan.

Sunak je naglasio kontinuiranu podršku Velike Britanije Kijevu uoči sastanka sa Zelenskim, koji dolazi nekoliko sati nakon što su britanske snage i Sjedinjenih Država pokrenule napade na Hute u Jemenu.

"Dvije godine Ukrajina se borila s velikom hrabrošću da odbije brutalnu rusku invaziju. Oni se i dalje bore, nepokolebljivi u svojoj odlučnosti da brane svoju zemlju i brane načela slobode i demokratije. Danas sam ovdje s jednom porukom: Ujedinjeno Kraljevstvo neće posustati. Stajaćemo uz Ukrajinu, u njenim najmračnijim vremenima i u boljim vremenima koja dolaze", rekao je Sunak.

Sunak je, inače, prvi put posjetio Ukrajinu u novembru 2022., samo nekoliko sedmica nakon što je postao premijer.

Bonus video: