Zelenski i Sunak potpisali sporazum o bezbjednosnoj saradnji

Sporazum je fokusiran na tri glavne komponente bezbjednosnih obaveza Ujedinjenog Kraljevstva prema Ukrajini

3714 pregleda 5 komentar(a)
Sunak i Zelenski, Foto: Reuters
Sunak i Zelenski, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i britanski premijer Riši Sunak potpisali su sporazum o bezbjednosnoj saradnji, objavila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske.

"UK i Ukrajina odlučile su da prodube saradnju i partnerstvo koje se temelji na zajedničkim interesima u odbrani međunarodnog reda i prava, mira i zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu vlade.

Sporazum je fokusiran na tri glavne komponente bezbjednosnih obaveza Ujedinjenog Kraljevstva prema Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Glavne komponente su pružanje sveobuhvatne pomoći Ukrajini, sprečavanje i aktivno odvraćanje bilo kakve vojne eskalacije i podrška budućoj integraciji Ukrajine u evroatlantske institucije.

Kako navodi RSE, sporazum predviđa da će se, u slučaju obrambenih borbenih akcija Ukrajine protiv Rusije po završetku sadašnjeg sukoba, London i Kijev konsultovati u roku od 24 sata kako bi odredili potrebne mjere odvraćanja, a London bi "Ukrajini pružio brzu i trajnu sigurnost pomoć"

U dokumentu se navodi da strane zadržavaju pravo da izmijene te odredbe kako bi osigurale najširi i najdjelotvorniji kolektivni odgovor na svaki budući oružani napad.

Ujedinjeno Kraljevstvo se, pored ostalog, obvezalo da će doprinijeti razvoju ukrajinske pomorske flote.

Sunak je stigao danas u nanajavljenu posjetu Kijevu gdje je izrazio podršku Britanije ukrajinskoj borbi protiv ruskih napada "koliko god bude potrebno".

Bonus video: