Direktori strahuju da firme neće preživjeti AI i zelenu tranziciju

Istraživanje pokazalo da veliki broj direktora širom svijeta smatra da njihove kompanije neće opstati u narednoj deceniji

13366 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Mada prognoze u vezi sa globalnom ekonomijom nijesu toliko pesimistične u odnosu na prethodne godine, veliki broj izvršnih direktora širom svijeta smatra da zbog pritiska tehnologija poput vještačke inteligencije i usljed klimatskih promjena, njihove kompanije neće preživjeti narednu deceniju bez temeljne reorganizacije.

To je, kako prenosi agencija Asošiejtid pres, pokazalo istraživanje koje je na uzorku od 4.700 izvršnih direktora sprovela jedna od najvećih svjetskih konsalting kompanija, PwC. Rezultati su objavljeni u trenutku kada su se pripadnici poslovne elite, politički lideri i aktivisti okupili na godišnjem sastanku u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcaraskoj.

Davos
foto: REUTERS

Uprkos poboljšanim ekonomskim izgledima, svijet je suočen sa brojnim problemima, a Svjetska banka je prošle nedelje saopštila da očekuje da će globalna ekonomija usporiti treću godinu zaredom 2024. godine. Izvršni direktor Norveškog državnog fonda vrijednog 1,5 biliona dolara, najvećeg na svijetu, izjavio je juče za Rojters da će vjerovatno biti “spor” povrat ulaganja fonda tokom 2024. godine zbog visokih kamatnih stopa, trajne inflacije i geopolitičkih rizika.

Istovremeno, izvršni direktori imaju pesimističan stav u vezi sa sposobnostima njihovih kompanija da izdrže velike promjene. istraživanje je pokazalo da je 45 odsto ispitanika zabrinuto da njihove kompanije neće biti održive za deset godina bez temeljne reorganizacije, što je porast sa 39 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izvršni direktori tvrde da pokušavaju da sprovedu promjene, ali da protiv njih rade regulative, nedostatak struke i slično.

“Nezavisno od toga da li ubrzavamo implementaciju generativne vještačke inteligencije ili gradimo svoj posao kako bismo se suočili sa izazovima i mogućnostima tranzicije u vezi sa klimom, ovo je godina transformacije”, izjavio je Bob Moric, globalni predsjednik PwC, firme ranije poznate kao PricewaterhouseCoopers.

Vještačka inteligencija se istovremeno smatra načinom za optimizaciju poslovnih operacija i prijetnjom. Gotovo tri četvrtine izvršnih direktora izjavilo je da će AI “značajno promijeniti način na koji njihova kompanija stvara, isporučuje i ostvaruje vrijednost u naredne tri godine”, naveo je PwC.

AI
foto: Beta/AP

Više od polovine direktora je kazalo da je AI poboljšati njihove proizvode i usluge, ali je njih 69 odsto istaklo da je njihovim radnicima potrebna obuka kako bi stekli vještine da koriste tehnologiju u razvoju. Takođe su zabrinuti zbog načina na koji će AI povećati rizike sajberbezbjednosti i dezinformacija.

Organizatori skupa u Davosu upozorili su prošle nedjelje na prijetnju koju predstavljaju dezinformacije nastale uz pomoć AI, poput stvaranje sintetičkog sadržaja, podsjeća AP.

Drugo istraživanje sprovedeno na svjetskom nivou takođe objavljeno u vrijeme održavanja skupa u Davosu, Edelman Trust Barometar PR firme Edelman, pokazalo je da se inovacijama loše upravlja i da povećavaju polarizaciju, naročito u zapadnim demokratijama, gdje su ljudi sa desničarskim uvjerenjima skloniji da se odupru inovaciji od onih sa ljevičarskim.

“Inovacija se prihvata samo ako postoji osjećaj da posmatramo širu sliku o tome kako se brinemo o ljudima čiji će se poslovi promijeniti, kako će naučnici direktno komunicirati s ljudima na način da ih oni razumiju”, izjavio je izvršni direktor Ričard Edelman za AP. “I na kraju, da je vještačka inteligencija pristupačna i da olakšava ljudima život na ovaj ili onaj način.”

U okviru onlajn istraživanja, koje je ponovo pokazalo da je biznis institucija sa najvećim povjerenjem u poređenju sa vladom, medijima, naukom i nevladinim organizacijama, prikupljeni su odgovori od više od 32.000 ispitanika u 28 zemalja u periodu od 3. novembra do 22. novembra.

istraživanje PwC je pokazalo da kao i AI i klimatska tranzicija istovremeno predstavlja i rizik i priliku. Sve veći broj izvršnih direktora, skoro trećina, kazao je da se očekuje da će klimatske promjene u narednih tri godine izmijeniti način njihovog poslovanja.

Više od tri četvrtine je kazalo da su počeli ili završili promjene za povećanje energetske efikasnosti, ali je samo 45 odsto istaklo da su ostvarili napredak po pitanju razmatranja klimatskih rizika prilikom sastavljanja finansijskog plana.

Bonus video: