Nova vojna doktrina Bjelorusije: Prvi put se predviđa upotreba nuklearnog oružja

"Jasno iznosimo stavove Bjelorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji", rekao je ministar odbrane Viktor Krenjin na sastanku bjeloruskog Savjeta za bezbjednost

3008 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Bjelorusije izjavio je u utorak da će ta zemlja u bliskom savezu s Rusijom uvesti novu vojnu doktrinu koja po prvi put predviđa upotrebu nuklearnog oružja.

Rusija je prošle godine poslala taktičko nuklearno oružje da bude stacionirano u Bjelorusiji, iako nema detalja o tome koliko. Rusija je saopštila da će zadržati kontrolu nad tim oružjem, koje je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju i koje ima mali domet i relativno malu snagu.

Nije zasad jasno kako bi se nova doktrina mogla primijeniti na rusko oružje.

"Jasno iznosimo stavove Bjelorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji", rekao je ministar odbrane Viktor Krenjin na sastanku bjeloruskog Savjeta za bezbjednost. "Pojavilo se novo poglavlje, gdje jasno definišemo naše savezničke obaveze prema saveznicima".

Doktrina će biti predstavljena na usvajanje Svebjeloruskoj narodnoj skupštini, predstavničkom tijelu koje djeluje u Bjelorusiji paralelno sa parlamentom.

Rusija je koristila teritoriju Bjelorusije za slanje svojih trupa u Ukrajinu 24. februara 2022. i u njoj je zadržala vojne baze i oružje, iako bjeloruske trupe nisu učestvovale u ratu.

Sekretar Savjeta za bezbjednost Aleksandar Volfovič rekao je da razmještanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji ima za cilj da odvrati agresiju Poljske, članice NATO.

"Nažalost, izjave naših susjeda, posebno Poljske... natjerale su nas da ojačamo (vojnu doktrinu), rekao je on.

Bonus video: