Nacrti EU: Hvatanje i skladištenje stotina miliona tona emisije ugljen-dioksida do 2050. godine

Kris Dejvis (Chris Davies), direktor za kampanju grupe CCS Europe, rekao je da je nedostatak političke podrške primorao EU da nadoknađuje propušteno razvojem tehnologije. EU nema operativnih projekata za skladištenja ugljen-dioksida

5675 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija je izradila nacrt planova za hvatanje i skladištenje stotina miliona tona emisije ugljen-dioksida do 2050. godine kako bi osigurala da njena industrija može da ispuni evropske ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, pokazuje nacrt dokumenta.

Postizanje cilja EU za neto nultu emisiju do 2050. godine zahtijevaće od kompanija da pređu na zelenu energiju i promijene svoje metode proizvodnje.

Za sektore u kojima nema tehnologije da se to uradi, njihove emisije ugljen-dioksida će morati da budu uhvaćene, kako bi se izbjeglo da dođu u atmosferu i podstiču globalno zagrijevanje.

Do 2050. EU će morati da uhvati do 450 miliona tona ugljen-dioksida godišnje, pokazuje nacrt plana Evropske komisije, u koji je Rojters (Reuters) imao uvid.

"Do istog datuma, većina preostalih emisija iz industrije EU moraće da bude uhvaćena i uskladištena, posebno iz sektora cementa i hemijskog sektora", navodi se u nacrtu.

EU je 2022. godine emitovala 3,6 milijardi tona ekvivalenta ugljen-dioksida, pokazuju zvanični podaci.

Većina ugljen-dioksida uhvaćenog do 2050. godine bila bi trajno uskladištena pod zemljom. Dio bi mogao da se koristi u industrijskim procesima poput proizvodnje hemikalija.

U nacrtu se navodi da će 100 miliona tona ugljen-dioksida uhvaćenog do 2050. biti u energetskom sektoru, iz elektrana koje rade na fosilna goriva koja emituju ugljen-dioksid ili iz "biogenih" izvora poput organskog otpada.

EU bi morala direktno da uhvati do 200 miliona tona ugljen-dioksida iz atmosfere, kako bi izbalansirala neke preostale emisije 2050. godine, navodi se u nacrtu.

Kris Dejvis (Chris Davies), direktor za kampanju grupe CCS Europe, rekao je da je nedostatak političke podrške primorao EU da nadoknađuje propušteno razvojem tehnologije. EU nema operativnih projekata za skladištenja ugljen-dioksida.

Evropska komisija je odbila da komentariše nacrt dokumenta, prenio je Blumberg njuz (Bloomberg News).

U nacrtu se navodi da će izgradnja infrastrukture za hvatanje i skladištenje ugljenika u ovoj deceniji zahtijevati i sredstva EU i sredstva članica.

Bonus video: