Snijeg, ledena kiša i poledica usporavaju Njemačku

U čitavoj Bavarskoj na snazi je crvena uzbuna, u nekim djelovima situacija je još kritičnija, tamo je na snazi ljubičasta uzbuna. Kako upozoravaju nadležni, mogući su i nestanci struje ili prekidi mobilne komunikacije.

6755 pregleda 1 komentar(a)
Iz Berlina, glavnog grada Njemačke, Foto: Reuters
Iz Berlina, glavnog grada Njemačke, Foto: Reuters

Obilne snježne padavine, ekstremna poledica – u mnogim djelovima Njemačke na snazi je najviši stepen upozorenja. Posebno su pogođeni centralna i južna Njemačka. Svi letovi na frankfurtskom aerodromu su obustavljeni.

Klizavi putevi i trotoari – u jugozapadnoj Nemačkoj ledena kiša je ove srijede (17.1.) ujutro zaledila puteve. Njemačka meteorološka služba upozorava na veoma veliku opasnost od poledice zbog ledene kiše u brojnim njemačkim pokrajinama.

Tokom dana bi trebalo izbjegavati boravak na otvorenom i vožnju, jer postoji velika opasnost od povreda i nesreća, poručili su meteorolozi.

U čitavoj Bavarskoj na snazi je crvena uzbuna, u nekim djelovima situacija je još kritičnija, tamo je na snazi ljubičasta uzbuna. Kako upozoravaju nadležni, mogući su i nestanci struje ili prekidi mobilne komunikacije. U brojnim bavarskim gradovima i okruzima, zbog velike poledice nastava u školama je otkazana.

Policija u pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarskoj i Sarskoj oblasti, koja se nalazi na krajnjem jugozapadu Nemačke, na granici prema Francuskoj, već je izvijestila o mnogim saobraćajnim nesrećama. Za sada se ipak uglavnom radilo samo o materijalnim štetama. Na auto-putu A6 u Sarskoj oblasti vozila su stajala tri sata na hladnoći nakon nesreće u kojoj je, zbog klizavog asfalta učestvovalo više automobila. Samo u toj pokrajini do podneva je zabilježeno više od 80 saobraćajnih nesreća.

Upozorenje je izdato i za južne djelove Sjeverne Rajne-Vestfalije zbog obilnih snježnih padavina. Škole u regionima Ahen, Keln, Olpe i Vinterberg ostale su zatvorene iz predostrožnosti. U Hesenu takođe u mnogim školama nema nastave.

Otkazani letovi, vozovi, autobusi

Na aerodromu Frankfurt na Majni, najvećem čvorištu avio-saobraćaja u Njemačkoj, već je otkazano gotovo 600 od 1.047 planiranih letova. U podnevnim satima su sva polijetanja morala privremeno da budu prekinuta zbog neprestane ledene kiše. Avioni više nisu mogli bezbjedno da se odlede, rekao je portparol firme Fraport, koja upravlja aerodromom.

U Minhenu je otkazano 254 od planiranih 650 polijetanja i slijetanja. Aerodrom Zarbriken obustavio je rad do daljeg, a poremećaja ima i na aerodromu u Berlinu.

Putnici takođe moraju da računaju na velike smetnje u železničkom i autobusnom saobraćaju. Njemačka željeznica, Dojče ban, izdala je odgovarajuća upozorenja na svojim internet-stranicama. Kao mjera predostrožnosti, maksimalna brzina brzih vozova ICE smanjena je na 200 kilometara na sat. Mnogi ICE-vozovi između Štutgarta ili Frankfurta i francuske prestonice Pariza – ne voze.

Snijeg i ledena kiša pogodili su i francusko pogranično područje s Njemačkom. Bilo je nesreća i prekida saobraćaja, a u francuskim pokrajinama Alzasu i Lorenu teretnim vozilima zabranjeno je da saobraćaju glavnim pravcima.

U sjevernom dijelu Francuske, upozorenje na vremenske nepogode odnosi se na 31. departman. Lokalno se očekuje do 20 centimetara snijega i otežan saobraćaj na putevima.

Bonus video: