Navaljni: Model moći koji je u Rusiji stvorio Putin je neodrživ jer je izgrađen na lažima

"Imam svoju zemlju i svoja uvjerenja. I ne želim da se odreknem svoje zemlje i svojih uvjerenja. Ne mogu da izdam ni prvo ni drugo. Ako vaša uvjerenja nešto vrijede, morate biti spremni da se zauzmete za njih. I ako treba, da bude spremni na žrtvu", navodi se u saopštenju Navaljnog

2552 pregleda 5 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, obilježavajući treću godišnjicu svog zatvaranja po optužbama za koje tvrdi da su politički motivisane, izjavio je u srijedu da je model moći koji je u Rusiji stvorio predsjednik Vladimir Putin "neodrživ jer je izgrađen na lažima".

Saradnici Navaljnog pročitali su saopštenje na Jutjubu (YouTube) u kojem objašnjava zašto je odlučio da se vrati u Rusiju 17. januara 2021. godine, kada je uhapšen po povratku iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok, prenio je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

"Imam svoju zemlju i svoja uvjerenja. I ne želim da se odreknem svoje zemlje i svojih uvjerenja. Ne mogu da izdam ni prvo ni drugo. Ako vaša uvjerenja nešto vrijede, morate biti spremni da se zauzmete za njih. I ako treba, da bude spremni na žrtvu", navodi se u saopštenju Navaljnog.

On je dodao da je povratkom održao obećanje dato njegovim biračima.

"Oni koji ne lažu konačno se moraju pojaviti u Rusiji. Ispostavilo se da moram da platim zatvaranjem u samicu za svoje pravo da imam i izražavam, svoja uvjerenja. I naravno, ne volim što me zatvaraju. Ali neću odustati od svojih ideja i svoje domovine", navodi se u saopštenju.

Navaljni, koji je umalo umro od trovanja, za koje okrivljuje ruske bezbjednosne operativce koji su djelovali po Putinovom nalogu, prvobitno je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovne slobode tokom oporavka u inostranstvu.

Kremlj je negirao umiješanost u trovanje Navaljnog.

Prvobitna presuda se široko smatra izmišljenim, politički motivisanim slučajem.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i pronevjeru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija su označene kao "ekstremističke" organizacije i zabranjene poslije njegovog hapšenja, što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s "posebnim režimom" iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u kojem je bio zatvoren.

Prošlog mjeseca Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Navaljnijevi saradnici najavili su ranije da planiraju da organizuju skupove u desetinama gradova širom svijeta tražeći oslobađanje Navaljnog i Putinovu ostavku.

Evropska unija je u srijedu objavila saopštenje u kojem je nazvala hapšenje Navaljnog politički motivisanim i izrazila zabrinutost za njegovo zdravlje i život.

U saopštenju EU se takođe poziva Kremlj da odmah oslobodi Navaljnog i druge političke zatvorenike u Rusiji, uključujući između ostalih Ilju Jašina, Vladimira Kara-Murzu, Jurija Dmitrijeva, Alekseja Gorinova i Liliju Čaniševu.

Bonus video: